Balears 21/04/2016

El GOB demana replantejar els aparcaments del Trenc i que els gestionin els propietaris de finques

Proposa allunyar de la zona humida l'àrea d'estacionament prevista vora la salinera i ubicar-ne un vora el nucli de sa Ràpita

Miquel Barceló
2 min
Aparcament entrada per ses Covetes

CamposTot i que aplaudeix la tramitació de la declaració de la zona es Trenc-es Salobrar de Campos com a parc natural, el GOB ha presentant una sèrie d’al·legacions a l’avantprojecte per tal que se’n revisin alguns aspectes. El pla d’aparcaments és un dels punts en què suggereix fer un replantejament. Proposa que modifiqui la ubicació de l’àrea d’estacionament, previst d'ubicar vora la salinera, i es desplaci lluny de la zona humida i de l’explotació salinera, i demana reduir-ne la superfície i l'aforament.

A l’avantprojecte, el Govern preveu habilitar tres aparcaments, que sumen un total de 1.500 places. L’Ajuntament, en canvi, en vol el doble, ja que considera que reduir el nombre de vehicles incidirà negativament en el negoci turístic actual, la qual cosa es traduirà en una pèrdua de llocs de feina.

El GOB proposa que es consideri la possibilitat d’ubicar un aparcament vora la zona urbana de sa Ràpita i que l'aparcament que hauria de ser ses Covetes es traslladi "a part de la zona propera que es va emprar com aparcament fins fa dos anys". També demana que la superfície que s'ha d'expropiar per a les àrees d’estacionament de vehicles "s’ajusti a la màxima capacitat prevista": 1.500 cotxes. El GOB entén que les àrees plantejades a l’avantprojecte de parc natural poden donar cabuda al triple dels 1.500 aparcaments prevists.

Quant a la gestió dels aparcaments, el grup ecologista defensa que sigui pública o associativa. En aquest sentint, el GOB proposa que sigui una associació de propietaris de terrenys de dins el parc qui se’n faci càrrec i que els guanys es destinin "a la gestió de l’espai protegit, a millorar el finançament municipal i a ajudar els propietaris a conservar les finques".

El GOB, en el seu plec d’al·legacions, demana que s'aclareixi cartogràficament en quins terrenys es podrà caçar, i que no se suprimeixi la consideració de sòl rústic protegit a la delimitació del parc, tal com estableix la Llei de directrius d’ordenació territorial i, per tant, "eliminar del text –de l’avantprojecte– la proposta de modificar les DOT que suprimiria aquesta protecció".

Les al·legacions del Grup d’Ornitologia Balear s’amplien al llistat d’activitats prohibides. En aquest apartat sol·licita que es prohibeixi: l’abocament de residus líquids contaminants i aigües residuals no tractades; noves esteses elèctriques aèries; el vol esportiu a baixa altura sobre la zona humida; festes i espectacles sobre la zona dunar; la regeneració artificial de la platja; el fondeig sobre la posidònia, la navegació de motos aquàtiques i la instal·lació de parcs aquàtics.

El termini per presentar al·legacions acaba el proper 4 de maig, emperò el GOB demana que s’incorporin les seves propostes i que es presenti de bell nou l’avantprojecte a exposició pública durant un mes "com a mínim".

stats