Balears 16/12/2017

El GOB acusa l’Ajuntament de Campos de beneficiar la propietat dels camps de polo

Els ecologistes demanen que es denegui l’autorització del projecte de sa Barralina

Anna Schnabel
2 min
Terrenys de Sa Barralina, en zona ANEI / ISAAC BUJ

PalmaEl GOB responsabilitza l’Ajuntament de Campos d’haver beneficiat els propietaris dels polèmics camps de polo de sa Barralina, el projecte de legalització dels quals es troba ara en exposició pública. “Sorprèn” que “tot i que fa anys que funciona sense cap tipus de permís”, el projecte “no tingui antecedents d’expedient de disciplina urbanística ni expedient de sanció i clausura per funcionar sense llicència d’activitats”, assenyala el col·lectiu en les al·legacions que presentaran durant els pròxims dies al consistori.

Els ecologistes, que sol·liciten que es denegui l’autorització del projecte, acusen l’Ajuntament de Campos d’inacció, davant unes activitats que consideren que difícilment haurien passat desapercebudes. “Aquests darrers anys hem pogut detectar una maniobra que ens sembla més que sospitosa” que consisteix a “privatitzar” la carretera per a ús exclusiu dels camps de polo “mentre la carretera de tota la vida resta mig abandonada per l’administració local”, assenyala el col·lectiu.

El GOB recorda, a més, que l’Agència de Defensa del Territori (ADT) va precintar les instal·lacions ara fa un mes, quan va assabentarse que s’hi havien realitzat activitats sense tenir els permisos per a la legalització.

Resistència als canvis legislatius

El propietari dels camps de polo havia aconseguit legalitzar l’agroturisme gràcies a l’anomenada ‘Llei Delgado’, mentre que la llei agrària que impulsà Biel Company durant el govern de José Ramón Bauzá establia que el polo era considerat una activitat agrària. Ja dins aquesta legislatura, després de l’aprovació d’un decret urbanístic, el 12 de gener del 2016, que recuperava l’obligatorietat d’una declaració d’interès general per a les noves edificacions turístiques en sòl rústic, el propietari inicià els tràmits per legalitzar de nou els camps de polo i una explotació equina. “No es garanteix en absolut la compatibilitat de la proposta amb l’alt nivell de protecció territorial i ambiental de la zona”, assenyala el col·lectiu, tenint en compte que es tracta d’una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i que “l’activitat del camp de polo substituirà gairebé completament l’activitat agrària de la finca”.

L’aqüífer del poble, en perill

Al marge dels camps de polo, es pretén fer una explotació equina, 52 quadres, dos magatzems agrícoles, un femer, un dipòsit estanc de lixiviats i aigües residuals, un aljub d’aigua potable i un altre d’aigua de neteja, un veterinari, uns vestuaris, una paridora i un club social, entre altres espais: quatre edificacions que, segons el GOB, “superen els paràmetres d’edificabilitat, volum i ocupació màxima de la parcel·la”.

Els ecologistes critiquen també la manca de garanties perquè el consum d’aigua necessària per al manteniment dels camps de polo no empitjori la insuficiència d’aigua, la intrusió salina que sofreix la zona o la “fragilitat” i l’estat “pèssim” de l’aqüífer del municipi. El GOB ja denuncià el gener de l’any passat que la pràctica del polo implicava el consum de grans quantitats d’aigua. “La situació dels recursos hídrics de la zona és incompatible amb el manteniment dels camps de polo”, expressava en un comunicat.

stats