El GOB demana al Govern que aposti pel decreixement turístic

El grup ecologista s'ha reunit amb el vicepresident i el conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló

El grup ecologista GOB ha demanat al vicepresident del Govern i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, que l'Executiu autonòmic elabori un pla estratègic de decreixement turístic i que estableixi quotes per a l'arribada de turistes, cotxes de lloguer i embarcacions.

El GOB ha presentat a Barceló les conclusions de les jornades de treball i debat sobre la necessitat de posar límits al turisme #SenseLímitsNoHiHaFutur i ha formulat les seves peticions després d'un estiu que consideren que ha estat d'intensa "massificació", han assenyalat en un comunicat.

Les propostes del GOB se centren a abordar de manera urgent la "hipertròfia turística", la proliferació de l'habitatge vacacional i el model econòmic, des de la perspectiva de l'ecologisme social.

El GOB considera que les Balears afronten una situació límit amb infraestructures saturades, fondejos irregulars a tot el litoral, 90.000 cotxes de lloguer, platges massificades, talls d'aigua, dessaladores al cent per cent, lloguer turístic vacacional desbordat i problemes de convivència als barris històrics.

Critiquen la política turística del Govern perquè consideren que propicia la generació d'una "bombolla turística".

Crítiques a la política turística

El GOB aposta per l'establiment de quotes de turistes

Els ecologistes retreuen "la incapacitat de l'Administració de fer front d'una manera decidida als efectes negatius i perversos, ja urgents i immediats, que deriven del model actual del turisme de masses", i creuen "desfasat" intentar convèncer la població que la diversificació, la sostenibilitat i la desestacionalització són els objectius de la política turística.

"Posar l'adjectiu 'sostenible' a la promoció turística del Govern no està a l'altura de la responsabilitat d'abordar la problemàtica social, econòmica i ambiental derivada del monocultiu turístic que patim", assenyala la nota.

Reclamen polítiques actives de decreixement turístic basades en la regulació de les pernoctacions i dels fluxos de turistes amb mesures fiscals, la limitació de creuers i de l'accés a espais públics i patrimonials.

En concret, demanen que s'estableixin quotes sobre el nombre màxim d'arribades de turistes, cotxes de lloguer i embarcacions, que la gestió d'aeroports i ports sigui autonòmica o compartida per realitzar aquests controls i que es creï un impost de dissuasió per a les empreses que ofereixen el tot inclòs.

Per decréixer en places, plantegen que, per poder accedir a crear una nova plaça turística, se'n tanquin almenys dues d'existents.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF