Publicitat
Publicitat

El GOB demana accions internacionals per posar fi als plàstics a la mar

L'organització ecologista considera que netejar el litoral és insuficient i que cal "abordar el problema d'arrel"

El GOB considera que la contaminació per plàstic de les aigües balears requereix "accions internacionals", per la qual cosa ha instat l'Executiu autonòmic a intervenir davant el Secretariat del Conveni de Barcelona, signat el 1976 per a la protecció del Mediterrani contra la contaminació.

Aquest conveni es va realitzar en el marc del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), que impulsa el Pla d'acció per a la protecció i desenvolupament de la conca de la Mediterrània (PAM), explica el GOB en una nota de premsa.

Per l'organització ecologista, el control de la contaminació de les aigües balears per plàstics no pot limitar-se a la recollida litoral de residus amb embarcacions de neteja, ja que es tracta d'una intervenció necessària, però insuficient per solucionar el problema, "que s'ha de abordar d'arrel".

"Si no s'actua a escala internacional, la situació que hem patit aquest any es repetirà en estius propers. I més enllà d'aquestes situacions puntuals en què els plàstics arriben a la costa, hem de recordar que la massa de plàstic flotant és tot l'any a la mar oberta i afecta contínuament la biodiversitat", incideix el GOB.

Per això, insta la Conselleria de Medi Ambient a dirigir-se a l'oficina de coordinació del PAM, situada a Atenes, per informar d'aquest problema per tal d'incrementar la supervisió en el desenvolupament dels compromisos assumits pels estats signants i oferint la col·laboració de les Balears en aquells aspectes en què pugui contribuir per avançar en la solució del problema.

El conveni de Barcelona ha estat signat al llarg dels anys per tots els països que comparteixen la Mediterrània, amb el compromís de lluitar contra els diferents tipus de contaminació que afecten la mar i cooperar per a una major eficiència.

Aquest acord s'ha desenvolupat mitjançant diferents protocols, un dels quals està en vigor des de 2008, que obliga els estats a gestionar de manera més adequada els seus residus sòlids urbans per evitar que arribin a la mar.

En concret, indica que per a 2005 s'havien d'haver implantat sistemes de gestió de residus sòlids en ciutats de més de 100.000 habitants, i per al 2025 aquesta gestió s'ha d'haver estès a tots els nuclis urbans.

L'arribada de gran quantitat de plàstic en les aigües de Balears aquest estiu posa de manifest que el problema no està gens controlat, assenyala el GOB.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF