Balears 23/11/2017

El GEN alerta que el decret de posidònia és "insuficient" en la definició de praderia i en els abocaments d'aigües a la mar

Els ecologistes demanen que s'inclogui la praderia del Jondal dins la categoria d'alguers a restaurar

Ara Balears
2 min
Apadrina un metre de posidònia de Formentera

PalmaEl GEN-GOB ha presentat un total de 29 al·legacions al decret sobre la conservació de la posidònia. Tot i que "reconeixem i valoram positivament el treball realitzat pel Govern", els ecologistes eivissencs creuen que hi ha mancances en temes com la definició de praderia de posidònia o a l'hora de resoldre la problemàtica de l'abocament d'aigües mal depurades a la mar.

Segons el comunicat que han enviat aquest dijous, "hi ha una sèrie d'articles i disposicions contraris a l'esperit general, que deixen sense protecció efectiva moltes praderies de posidònia". Així, la definició de les praderies de posidònia deixa sense protecció, apunten, les que són inferiors a una hectàrea o les que tenen una cobertura del fons inferior al 50%. El que proposen des del GEN-GOB és modificar la definició i que sigui independent "de la seva extensió i cobertura".

D'altra banda, han assenyalat també que el decret permet "activitats que afectin una extensió de praderia de posidònia de l'1%", però no inclou l'impacte acumulatiu damunt aquestes superfícies. Respecte als fondejos amb boies ecològiques, els ecologistes creuen que s'hauria de "prioritzar la instal·lació d'aquests fondejos a zones de praderia on s'han format calbes d'arena o a zones degradades com a conseqüència de la presència de morts il·legals".

Sobre els emissaris damunt de fons de posidònia, han apuntat que "el decret hauria de ser més clar i específic a l'hora de resoldre la greu problemàtica general per l'abocament d'aigües mal depurades a la mar". La proposta del GEN-GOB consisteix a establir un calendari i un pressupost per evitar el vessament d'aigües sense la necessària depuració de la mar, a més de controlar i sancionar o tancar els establiments privats que aboquen aigües sense depurar.

Per als ecologistes eivissencs, falta que la praderia del Jondal s'inclogui dins la categoria d'alguers a restaurar, perquè és una de les zones que pateixen "major pressió de fondeig per part d'embarcacions de gran eslora".

stats