La Fundació Deixalles repararà mobiliari escolar de 14 instituts de les Balears

Aquest projecte pilot, impulsat per la Conselleria d'Educació, suposarà un estalvi de més de 36.000 euros

La Conselleria d'Educació i Universitat, amb la col·laboració de la Fundació Deixalles, ha posat en marxa un projecte pilot de reparació de mobiliari escolar en què participaran 14 instituts de les Illes. En total, es recuperaran 840 taules i 70 pissarres, amb una inversió de 21.649 euros.

El projecte pilot de reparació de mobiliari escolar pretén allargar la vida útil del mobiliari que ha patit un deteriorament per l’ús però que encara és recuperable. L’experiència d’ús demostra que allò que s’ha de substituir de manera general són els elements de fusta. En el cas de les pissarres, basta substituir-ne la superfície, i en el cas de les taules, la tapa. En els dos casos, els elements de ferro només necessiten renovar la capa de pintura. La Fundació Deixalles, una institució amb una reconeguda experiència en reciclatge que treballa per la inserció social, s’encarrega de la recollida dels mobles als centres, de la recuperació i de tornar-los als centres.

Aquest dimarts, el conseller d'Educació i Universitat, Martí March, ha visitat les instal·lacions que la fundació té a Sóller per conèixer de primera mà el procés de reparació que duen a terme els usuaris del centre. March ha destacat l'estalvi econòmic que suposarà aquest projecte, a més de “donar un sentit positiu a la funció del reciclatge i consolidar la feina que fa una entitat com Deixalles”. Per part seva, el president de Deixalles, Josep Falcó, ha agraït a la Conselleria “l'oportunitat per desenvolupar una feina” als usuaris de l'entitat.

La Conselleria d’Educació i Universitat inverteix cada curs una mitjana de prop de 400.000 euros a comprar mobiliari nou. Una part d’aquesta inversió es destina a les noves unitats que s’obren cada curs i una altra part a la renovació de material deteriorat. Tenint en compte la diferència de cost entre els mobles nous i el de la recuperació dels usats, aquest projecte permetrà optimitzar la inversió econòmica. Cal tenir en compte que el cost d’una taula nova és de 64,59 € + IVA, mentre que una taula usada, amb el transport i la restauració inclosos, suposarà 36,73 euros +IVA. Això implica un estalvi de 27,86 euros per taula. En el cas de les pissarres, la despesa és de 273,31 €, mentre que la restauració suposa un cost de 83,8 €, la qual cosa deixa un estalvi de 189,5 €. Així, el preu total del mobiliari que es repararà, si fos de nova adquisició, suposaria una despesa de 36.265 euros. Des de la Conselleria d'Educació no descarten ampliar aquesta proposta en cursos posteriors si els resultats així ho aconsellen.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF