Front comú de Balears, Canàries, Ceuta i Melilla per exigir un 75% de descompte en els trajectes amb la Península

La setmana que ve debatran a Palma sobre els problemes de transport que pateixen aquests territoris

Per primera vegada es fa una cimera per parlar dels problemes del transport als territoris extrapeninsulars i serà a Palma. Els propers 22 i 23 de novembre, Balears, Canàries, Ceuta i Melilla es reuniran per debatre, entre altres temes, sobre l'augment al 75% del descompte de resident per viatges a la Península i la bonificació per part de l'Estat del 100% de les taxes aèries. 

A banda d'aquestes dues mesures, també s'estudiarà la possibilitat d'exigir un "nou model de gestió aeroportuària per als aeroports d'interès general", segons ha explicat el Govern en un comunicat. També debatran sobre subvencionar el transport intermodal en connexió amb els territoris extrapeninsulars. És a dir, mirar d'aconseguir que els bitllets de tren o els peatges siguin també subvencionats, en cas d'haver-los d'utilitzar després de l'avió o el vaixell per arribar a la destinació final i sempre que no passassin més de 12 hores entre els transbords. 

Per als viatges a les illes que no tenen aeroport, com Formentera, també debatran demanar que se subvencioni per als residents el 89% del cost del bitllet. Pel que fa a les mercaderies, es proposarà la posada en funcionament "d'un nou mecanisme de compensació", a més de "minimitzar l'efecte distorsionador sobre el preu" perquè els responsables d'abonar la subvenció puguin avaluar els costs de gestió "fàcilment". 

La cimera reunirà els consellers responsables del transport de Canàries, Balears, Ceuta i Melilla, com també els representants de les navilieres i les principals companyies aèries. També hi assistiran, com a convidats, els representants de les organitzacions empresarials més implicades en el transport aeri i marítim, com ANAVE, l’Associació de Companyies Aèries Espanyoles del Transport Aeri (ACETA), l’Associació Espanyola de Companyies Aèries (AECA) o l’Associació de Línies Aèries (ALA).

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF