TRANSPORT MARÍTIM
Balears 03/02/2017

Formentera reclama ports accessibles

La diputada Sílvia Tur presenta una PNL que vol posar fi a un oblit històric de la legislació

Ara Balears
2 min
Gent x Formentera reclama que amb la reforma de la Llei d’accessibilitat s’hi inclogui l’exigència d’adaptar els ports.

Sant Francesc XavierNomés una quarta part dels trajectes, en temporada alta, entre Eivissa i Formentera garanteixen l’accés a l’embarcació a persones amb discapacitat. La normativa actual obliga les navilieres a disposar d’una única embarcació adaptada. D’aquesta manera, en el cas del trànsit marítim entre les Pitiüses, la llei avala que només quatre de la quinzena d’embarcacions que poden arribar a operar a la línia als mesos d’estiu compleixin aquests requisits.

Les associacions que defensen els drets de les persones amb discapacitat denuncien que el transport marítim és molt més precari que l’aeri, que ofereix totes les garanties. Gent x Formentera s’ha fet ressò d’aquestes queixes i insta el Govern i les navilieres a fer un esforç major. Ho fa en una Proposició No de Llei (PNL) registrada aquesta setmana al Parlament i que la diputada Sílvia Tur va presentar ahir.

Tramitació de la reforma de la llei

“És el moment idoni”, va indicar Tur, qui recordà que el Govern es troba en ple procés de redacció de la nova llei d’accessibilitat. A Balears, actualment hi ha reconegudes un total de 11393 persones amb mobilitat reduïda. A Eivissa se’n registren 720 i a Formentera, un total de 70, segons la formació.

Tur va assegurar que Formentera és l’illa on aquesta situació pot tenir una major repercussió, perquè, a banda dels residents usuaris habituals de la línia amb Eivissa, afecta de manera important la seva competitivitat en l’àmbit turístic. Per això espera que la reivindicació d’aquestes accions suposi una millora substancial de les condicions d’accessibilitat en el transport marítim.

La formació reclama als operadors i als responsables dels serveis a terra l’adaptació de les terminals portuàries de passatgers, que disposin de serveis auxiliars d’acompanyament i trasllat entre terminals i punts d’embarcament de manera similar a com es fa en el transport aeri i un compromís de les navilieres per ampliar l’adaptació de les flotes més enllà d’allò que preveu la llei, que considera insuficient.

Tur demanarà el suport de tots els grups de la cambra per traslladar a les diferents instàncies les reivindicacions dels passatgers amb discapacitat. En aquest sentit, el primer punt de la proposta insta el Govern a “integrar la normativa d’aplicació sobre l’accessibilitat en el transport marítim en la futura llei autonòmica d’accessibilitat, tot considerant el caràcter de transport públic indispensable que en la pràctica suposa aquest mitjà per a una part important de la població de les Illes”. La formació va recordar, ahir, que l’anterior Llei d’accessibilitat, de l’any 1993, va oblidar o obviar fer alguna referència al transport marítim.

stats