CAS PALMA ARENA

La Fiscalia conclou que Matas ideà un "artifici" per aixecar el velòdrom saltant-se la llei

La defensa de Matas diu que el cas Palma Arena és un "mite" que s'ha muntat per investigar l'increment patrimonial de l'expresident

La fiscal d'Anticorrupció Laura Pellón ha qualificat d'"artifici" que "no s'aguanta per enlloc" l'actuació de l'expresident balear Jaume Matas per aixecar el Palma Arena. Pellón ha conclòs, durant la darrera jornada del judici per les contractacions presumtament irregulars dels arquitectes del velòdrom, que Matas va "utilitzar" de manera instrumental i fraudulenta la Fundació Illesport –organisme públic que depenia de la Direcció General d'Esports– i el consorci del Palma Arena –integrat per l'Ajuntament, Illesport i el Consell Insular– per prendre de manera unipersonal les seves decisions i alçar l'obra pública. "Volia veure construït el velòdrom el 2007, abans que finalitzàs el seu mandat, perquè volia que fos el seu projecte", ha subratllat la fiscal. 

Segons ha mantingut Pellón, Matas hauria canalitzat la seva voluntat decisòria a través de Pepote Ballester, qui encapçalava la fundació i qui també és acusat en aquesta part del cas. Així es "pretenia causar un perjudici" als comptes públics "fent ús de la seva autoritat" per adoptar "una decisió que seria de gran transcendència per a la ciutadania" a esquena de la legislació. Tanmateix, el Ministeri Fiscal també ha criticat el fet que mai no existís la més "mínima iniciació d'un expedient administratiu", fet que hauria impedit controlar les despeses de l'Executiu marcat per la corrupció.

L' Advocacia de la Comunitat Autònoma, personada com a acusació particular en la causa, també ha fet èmfasi en aquest punt: "No hem pogut controlar ni el preu de mercat de l'obra ni el seu sobrecost", ha assenyalat María Ángeles Berrocal. "I els arquitectes García Ruiz eren en el projecte per decisió de Matas, exclusivament" saltant-se la legislació en matèria de contractació, ha conclòs. 

El misser de l'expresident, Josep Zaforteza, per part seva, ha qualificat de "mite" tot el cas Palma Arena, el qual s'hauria "muntat només per investigar l'increment patrimonial de Jaume Matas". El lletrat ha demanat l'absolució del seu client i ha criticat que no es practicàs ni una sola prova per determinar el preu que es va pagar finalment per l'obra.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF