EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES
Balears 03/04/2014

Fins a un any i mig de presó per ocupar la Conselleria

Els estudiants denuncien un judici “polític” pels fets de 2012 i demanen l’absolució

Mercè Pinya
3 min

PalmaJa hi ha data per jutjar els quaranta-tres imputats per haver ocupat diferents despatxos de la Conselleria d’Educació durant prop d’una hora el 22 de maig de 2012, en el marc d’una jornada de vaga d’àmbit estatal que a les Illes es traduí en unes protestes contra les retallades en educació impulsades per l’Assemblea de la UIB. Els ocupants, principalment universitaris però també alguns docents, arribaren a accedir al despatx de l’aleshores conseller d’Educació, Rafel Bosch -tot i que ell no hi era en aquell moment-, i foren desallotjats per la Policia Nacional.

El judici està fixat per als dies 2, 3 i 4 de juliol als jujtats de l’avinguda d’Alemanya, a Palma. Set dels quaranta-tres imputats s’enfronten a penes de presó de fins a un any i mig per presumptes delictes de lesions i coaccions contra Aina Rodríguez, l’excap de gabinet d’Educació amb l’aleshores conseller, Rafel Bosch. La resta s’enfronten a penes de sis mesos de presó per un presumpte delicte de desordre públic. Entre els imputats no hi ha cap menor d’edat.

Els portaveus dels encausats, Sílvia Suau i Miquel Àngel Cloquell, afirmaren ahir que consideren que es tracta d’un judici “polític” i que el procés penal forma part d’una estratègia per desactivar les protestes estudiantils i les lluites i moviments socials.

Versions contradictòries

Les versions ja foren contradictòries en aquell moment, dos anys enrere, i ho continuen sent. En un vídeo que s’enregistrà des de l’interior de l’edifici públic i del qual se n’emeté posteriorment un fragment per Televisió Espanyola a les Illes Balears, es pot veure com l’excap de gabinet, Aina Rodríguez, enmig d’una aglomeració de gent davant una porta, pega una clotellada amb la mà esquerra a un dels estudiants. Segons transcendí aleshores, Rodríguez hauria estat estamenejada i hauria caigut en terra abans de produir-se aquesta agressió. Un informe mèdic del Govern reflectí que Rodríguez patí ferides arran d’aquesta caiguda.

D’altra banda, el jove en qüestió, Pau Mas, denuncià el toc l’endemà mateix davant els jutjats, però pel que fa a aquest cas, no hi ha hagut cap notificació a les parts.

Segons afirmà ahir Suau, hi ha set persones imputades per un delicte de lesions, “tot i que fou al contrari, fou la cap de gabinet la qui pegà”.

Els joves es queixen del procediment que s’ha seguit per imputar el delicte de lesions a set persones. “Ha estat aleatori. S’ha triat els que sortien a la foto”, diuen.

No es preveu cap pacte

Els estudiants encausats no consideren la possibilitat d’arribar a cap pacte amb la Fiscalia o amb l’acusació particular exercida pel Govern, ja que implicaria el fet d’haver-se de declarar culpables a canvi de rebaixar les penes. “No ens pensam declarar culpables de res, perquè no ho som”, aclarí Sílvia Suau.

L’únic acord que podrien acceptar, digueren, és el de “declarar falsa la denúncia”, que suposi l’absolució de tots els imputats.

Per això, els encausats exigeixen l’absolució de les quaranta-tres persones imputades i denuncien la “maquinària repressiva del Govern” contra els moviments socials.

Als encausats, a més, se’ls demanen 1.370 euros en concepte de responsabilitat civil solidària. Les sancions administratives d’entre 1.000 i 3.000 euros imposades als estudiants, i que arribaren a la xifra de 39.050 euros, s’han paralitzat davant el procés penal.

Els estudiants aprofitaren la roda de premsa ahir davant la Conselleria d’Educació, on hi havia una gran presència policial, per anunciar la ‘Marxa per l’Educació’, convocada per a dissabte 12 d’abril per l’Assemblea de Docents.

A l’horabaixa, els portaveus assistiren a l’assemblea que la plataforma Crida duia a terme a Llubí, en la qual es va aprovar per unanimitat donar el seu suport al manifest dels encausats.

stats