PATRIMONI
Balears 14/07/2016

La Feixina guanya temps

La Comissió de Govern del Consell estima el recurs d’alçada sobre el monument

Ara Balears
3 min
El polèmic monòlit està ubicat al barri de Santa Catalina, a Palma.

PalmaEls representants de les diferents forces polítiques del Consell han estimat, partint de la base a l’informe jurídic emès pel cap de Patrimoni Històric, el recurs d’alçada presentat el passat 4 de maig per l’Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina.

En conseqüència, la Comissió de Govern del Consell ha acordat l’inici de la tramitació del corresponent expedient per estudiar si el monument de la Feixina reuneix valors suficients per ser declarat Bé Catalogat. Un procediment que, com a màxim, s’ha d’adoptar en el termini d’un any.

La resolució adoptada forma part de la tramitació administrativa oberta després de la presentació del recurs d’alçada per part de l’Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina contra el citat acord de la Comissió Insular de Patrimoni Històric. Aquesta Comissió, el passat 22 de desembre va desestimar per majoria iniciar l’expedient per declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) o Bé Catalogat el monument de la Feixina per la falta de valors patrimonials que així ho justifiquen.

No d’acord amb aquesta decisió, el recurs que ara s’estima demana que s’incoï expedient de declaració com a Bé Catalogat a favor del monument de la Feixina. Segons l’informe jurídic del cap de Servei de Patrimoni Històric hi ha “indicis bastants i suficients” per procedir a l’inici de la tramitació d’aquest expedient de declaració tenint en compte “l’existència d’informes contradictoris emesos per tècnics especialistes en la matèria” així com l’existència d’un informe posterior de l’organisme internacional ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) sobre els valors monumentals de la Feixina.

L’inici en la tramitació d’aquest expedient implica que en el monument de la Feixina no es pot dur a terme cap tipus d’actuació sense l’autorització del Servei de Patrimoni i, en cap cas, suposa que el monòlit acabi sent protegit. Després de la decisió presa avui a la Comissió de Govern del Consell, es procedirà a la notificació a les diferents parts interessades i s’obrirà un període d’informació pública perquè es puguin presentar al·legacions. La tramitació de l’expedient informatiu passarà per Ponència Tècnica de Patrimoni i posteriorment per Comissió de Patrimoni Històric.

La "mala gestió" del Departament de Patrimoni

Des d’El Pi consideren que el CIM ha d’actuar en contundència davant "la deixadesa" de l'Ajuntament de Palma. “És molt trist veure com queda en l’oblit un edifici –GESA– que l'informe pericial en què es fonamenta la sentència del TSJ, que en ratifica la protecció, qualifica de “magnífic monument de l'Arquitectura Moderna", ha dit Antoni Amengual.

Són molts els partits i, "concretament alguns dels que ara governen", que han presentat propostes sobre el seu hipotètic ús. "Ha passat un any des de la presa de possessió del Consistori palmesà i estam orfes de cap actuació adient al respecte. L’aparició de joves per dins les instal·lacions, alguns okupas o incendis com el del passat mes de març fan que cada dia que passa, l’edifici es degradi més i més. Així, cada vegada resultarà més costosa la seva reforma i conservació”, ha explicat el partit en un comunicat.

“És lamentable que el Consell de Mallorca voti en contra d’aquesta iniciativa. És lamentable que ningú posi remei a la degradació d’un edifici catalogat, el Consell de Mallorca aplica doble vara de mesurar entre particulars i les administracions afins, com l’Ajuntament de Palma, de tal manera que obliguen els particulars a complir la legislació i no l’Ajuntament. Fan partidisme i no municipalisme”, ha conclòs Amengual.

stats