Publicitat
Publicitat

LLOGUER TURÍSTIC

Expedient a 8 immobiliàries per lloguer vacacional il·legal

En els primers set dies s’han inspeccionat 12 immobiliàries de les quals es tenien indicis que anunciaven estades turístiques en edificis plurifamiliars

La Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme ha obert un expedient a vuit immobiliàries de Mallorca per haver comercialitzat il·legalment habitatges de lloguer turístic a edificis plurifamiliars. Això van anunciar ahir Vicepresidència i la Conselleria a través d’un comunicat en què van fer públiques les dades de la primera campanya d’inspecció de la temporada, orientada a les grans comercialitzadores d’habitatges turístics.

En els primers set dies s’han inspeccionat 12 immobiliàries de les quals es tenien indicis que anunciaven estades turístiques en edificis plurifamiliars, activitat que l’actual Llei de turisme prohibeix. D’aquests anuncis, 271 corresponen a pisos en diverses zones de Mallorca, concretament a Palma, Pollença, Colònia de Sant Jordi, Cala d’Or, Capdepera i Artà.

Els encarregats de visitar les diferents immobiliàries han estat els inspectors de l’Agència Tributària de les Illes Balears, que han detectat que vuit de les dotze empreses podrien estar cometent infraccions, ja que comercialitzaven entre 3 i 80 habitatges il·legals a edificis plurifamiliars.

La Conselleria ja ha posat en marxa els procediments sancionadors i calcula que les multes poden anar des dels 6.000 euros fins als 40.000 per empresa, que podrien sumar un total de 200.000 euros.

La directora general de Turisme, Pilar Carbonell, va assegurar que els inspectors continuaran durant les pròximes setmanes, juntament amb l’Agència Tributària de les Illes, amb la tasca d’inspecció a grans comercialitzadors d’oferta il·legal de lloguer turístic.

Augment de les denúncies

Des del 2012, el Govern ha obert un 147% d’expedients sancionadors per lloguer turístic il·legal. Només al 2016 varen ser 121, mentre que quatre anys abans se n’obriren 49. Tanmateix, l’augment de les denúncies és molt més pronunciat que la resposta que se li ha donat.

Concretament, les denúncies que rep la Conselleria de Turisme per lloguers turístics il·legals a Mallorca han crescut un 392% en quatre anys. Les darreres dades que va donar Pilar Carbonell indiquen que les reclamacions han passat de 77 l’any 2012 a 379 actualment. A aquestes denúncies s’han de sumar també les diverses inspeccions d’ofici que ha fet el Govern.

Aquestes inspeccions, assenyalaven des de la Conselleria, no sempre són fàcils perquè no es poden fer reserves simulades en els habitatges sospitosos i, a més, moltes vegades no obrin la porta al servei d’inspecció.

Segons Carbonell, aquest servei es veurà reforçat amb la modificació de la Llei de turisme perquè s’augmentarà el control a través d’internet.