POLÍTICA LINGÜÍSTICA
Balears 23/01/2016

Europa alerta del trilingüisme

El Consell d’Europa adverteix de la seva implantació en detriment de la llengua catalana

Josep Salmeron
3 min
INFORME PREOCUPANT Els experts han reflectit a l’informe que el trilingüisme pot perjudicar el català.

PalmaEl Comitè de Ministres del Consell d’Europa va fer públiques dijous les recomanacions a l’estat espanyol sobre l’aplicació de la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries, perquè millori la legislació i la política envers el català i les altres llengües oficials.

En aquest Comitè també s’ha fet públic el darrer informe dels seus experts, el quart des que es va aprovar la Carta, sobre el compliment d’aquest document per part de l’estat espanyol. Després que els experts hagin realitzat les investigacions in situ, l’informe indica que la implantació d’un model d’educació trilingüe podria perjudicar greument la llengua catalana: “S’ha de tenir cura perquè no afecti negativament la prestació de l’educació en la llengua catalana”. Aquest punt, el de la implantació del TIL que es va aprovar durant el Govern del Partit Popular de Bauzá, ha estat la preocupació més forta que van rebre els experts quan visitaren les Illes. De fet, l’informe reflecteix que la comunitat educativa els va informar sobre “les dificultats per trobar mestres qualificats per implementar el model trilingüe”.

Per altra banda, i també centrat en l’educació, el Comitè “insta enèrgicament” el Govern balear perquè instauri el nivell de català intermedi a l’educació en preescolar, Primària i Secundària. Finalment, l’informe també fa una crida al Govern perquè el català estigui “disponible” en la docència en l’educació tècnica i professional.

Disminueix el català als mitjans

L’informe, que es troba publicat a la pàgina web del Consell d’Europa (www.coe.int) i en el qual fa constar que el nivell de protecció que va adoptar l’Estat, quan va ratificar la Carta europea (l’abril de 2001), és molt elevat, també expressa “la seva preocupació per la disminució de la televisió i radiodifusió pública en català a les Balears”. Tant és així, que els experts demanen que les autoritats els proporcionin “informació específica sobre la difusió del català a les Illes” en el proper informe que es publicarà d’aquí a tres anys.

Les recomanacions es presenten acompanyades d’un informe sobre l’acompliment de la Carta en el conjunt de l’Estat, de 115 pàgines, on s’inclou una anàlisi de la situació de les llengües “regionals i minoritàries” a l’Estat i consideracions específiques sobre Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Navarra, el País Basc i Galícia.

La justícia no compleix amb la Carta

L’informe publicat pel Comitè de Ministres del Consell d’Europa que recomana a l’Estat sobre l’aplicació de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries també reflecteix la nul·la presència del català en l’administració de la justícia a les Illes Balears i els seus procediments judicials. Concretament, els experts insten l’Estat a prendre mesures per tal de complir l’article 9 de la Carta.

Això suposaria modificar el marc jurídic per tal que deixi clar que les autoritats judicials penals, civils i administratives a les Illes duguin a terme els procediments en català sempre que hi hagi una petició d’una de les parts. També adoptar les mesures necessàries per augmentar el personal judicial i, en particular, els jutges i fiscals, capaç d’usar el català com a llengua de treball als tribunals, atès que, segons els experts, no han rebut xifres detallades per saber el nombre de jutges i magistrats que tenen algun coneixement i certificat en català. Finalment, els experts recomanen fomentar el català entre el personal judicial i advocats a través de programes de formació.

stats