Publicitat
Publicitat

Estetoscopis dissenyats a la franja de Gaza per als alumnes de Medicina de la UIB

El regal de l'empresa illenca 3DSoma vol donar a conèixer als futurs doctors les possibilitats que ofereix la impressió en 3D, el coneixement obert i l'economia col·laborativa

L'any 2012, el doctor palestinocanadenc  Tarek Loubani va patir en primera persona les conseqüències de l'embargament israelià a Gaza. Treballava a l'hospital de Shifa, el més important de la Franja, i el bloqueig d'Israel deixava sense material mèdic els metges. Sense més sortida que la imaginació per esquivar la implacable política d'aïllament israeliana cap al poble palestí, Loubani va trobar en la impressió en 3D l'escapatòria amb la qual pal·liar les mancances que patien.

Una impressora i bobines de plàstic són els únics materials que calen per aconseguir molts dels objectes necessaris per una hospital. Amb un cost mínim i la possibilitat de poder fabricar 'in situ' els objectes, Loubani va trobar la manera d'abastir l'hospital d'estetoscopis, pinces umbilicals neonatals, fèrules i vàlvules d'irrigació. Va obrir una finestra d'esperança per als ciutadans palestins que no podien accedir a determinats serveis mèdics, ja que el cost d'imprimir aquests estetoscopis és de dos dòlars i mig.

Ara, l' empresa mallorquina 3DSoma vol donar a conèixer les possibilitats mèdiques que ofereix la impressió en 3D als futurs doctors de les Illes Balears. Per això, ha obsequiat amb 62 estetoscopis imprimits en 3D amb el disseny original de Loubani als alumnes de la primera promoció de Medicina de la Universitat de les Illes Balears.

A banda de mostrar les possibilitats d'aquesta nova tècnica productiva aplicades a la medicina, l'empresa vol ensenyar els avantatges del coneixement obert i l' economia col·laborativa. I és que el disseny d'aquests fonendoscopis és lliure i es pot trobar a internet. Així, es posen a l'abast de tothom que tingui connexió a internet, una impressora i bobines plàstic productes que d'altra manera serien inabastables.