FOC A LA SERRA
Balears 06/08/2013

Estellencs no es resigna a perdre l'agost

El Consell preveu reobrir la carretera d'Andratx a Estellencs "a finals d'aquesta setmana"

Mercè Pinya
3 min

EstellencsA mitjan horabaixa, l'hora punta per als sopars d'horari nord-europeu, a una de les terrasses dels restaurants d'Estellencs s'hi poden comptar tres taules plenes. A la resta, més d'una quinzena, la propietària de l'establiment, la cafeteria Vallhermós, temia que ja no s'hi arribaria a seure cap turista anit. Catalina Amengual és una de les afectades pel tall de la carretera que uneix el poble amb Andratx a causa de l'incendi i que ja fa dotze dies que dura.

A la paràlisi relativa que viu el poble, eminentment turístic, perquè només s'hi pot accedir per Banyalbufar, s'hi sumen les pèrdues econòmiques arran del desallotjament de tot el poble durant prop de dos dies. "En només quaranta-vuit hores vaig perdre 3.000 euros", assegura Amengual. "Gelats, carn fresca, verdura, tortades... tot es va fer malbé". Ara, no esperen cap indemnització pels danys percebuts, "ni ens ho plantejam, tan sols", però sí que demanen enèrgicament que es reobri el trànsit per a l'accés des d'Andratx, vital per al poble.

L'hostalera no entén per què no es deixa passar la gent de manera controlada mentre es fan les tasques de tala d'arbres. "No ha de ser tan difícil".

Retirada d'arbres cremats

El Consell de Mallorca anuncià ahir que obrirà la carretera d'Andratx a Estellencs "a finals d'aquesta setmana", segons la previsió de la Direcció Insular de Carreteres del Consell de Mallorca. La institució insular informà que una trentena d'operaris professionals, més una dotzena de voluntaris de Protecció Civil d'Andratx, treballa matí i horabaixa a la carretera Ma-10 per retirar els pins cremats i netejar la via per obrir-la al trànsit.

El departament de Carreteres ha contractat 14 persones de manera extraordinària que s'han afegit als 7 operaris de l'empresa concessionària de conservació de la zona, com també 12 professionals de les tres empreses especialitzades en la tala i la retirada d'arbres Bajoket, Treballs del Bosc i Aserradero Can Just. Així mateix, 12 voluntaris de Protecció Civil d'Andratx duen a terme feines de vigilància a la zona.

En total, el Consell preveu retirar entre 350 i 400 pins cremats a banda i banda de la carretera que podrien caure a damunt la calçada i suposen un perill per a la seguretat viària. Els operaris ja han marcat els exemplars que s'han de talar.

Pel que fa a la partida econòmica, es calcula que serà necessària una inversió de 600.000 euros per reparar tots els danys que va produir l'incendi a la carretera, ja que a la tala d'arbres cal sumar-hi les feines de neteja dels laterals, la reparació de les barreres de seguretat i la instal·lació de malles metàl·liques als talussos per frenar possibles despreniments de terra i pedres.

Divendres, termini màxim

El batle d'Estellencs, Bartomeu Jover (PP), estigué pendent ahir de la tala d'arbres. "Hi estan fent feina i esperam que el Consell compleixi amb els terminis que ha anunciat", advertí Jover.

No és l'únic que espera que el termini anunciat pel departament de Carreteres del Consell de Mallorca treballi amb diligència. Marco Cavalmoretti és el propietari de Sa Tanca i assegura que aquests dies ha notat molt la diferència i que "ve molta menys gent". Cavalmoretti es queixa de la senyalització al desviament de la carretera d'Esporles a Valldemossa, que anuncia el tall i "produeix un efecte dissuasori" als turistes que podrien arribar fins al poble. Lamenta, també, "l'oportunisme" d'alguns polítics, que s'han acostat fins a Estellencs "només per fer-se la foto i sortir als mitjans de comunicació, però sense cap proposta concreta de millora".

I enmig de la indignació dels estellenquins, al tall de la carretera, just davant Es Grau, no hi aturen d'arribar cotxes de turistes que, sorpresos, giren amb la coa entre les cames. Entre ells, decebuts, el turc Doanai, que volia mostrar a la seva dona alemanya, Petra, la carretera on havia treballat deu anys enrere. Haurà de ser a finals de setmana.

stats