CONFLICTE INTERN
Balears 08/09/2017

Esquerra Unida menysté l’amenaça d’èxode massiu

La direcció del partit nega les 200 baixes anunciades pel sector crític de la formació

Jaume Vinyas
3 min
El coordinador general d’Esquerra Unida, Juanjo Martínez, i el secretari d’Organització, Edu Sánchez, en imatge d’arxiu a la seu del partit.

PalmaLa direcció d’Esquerra Unida a les Balears (EUIB) assegura sentir-se alleugerida i molt tranquil·la una vegada s’ha confirmat la marxa de la formació del sector crític, encapçalat per l’ex-coordinador general, Manel Carmona. La formació va desmentir un comunicat, emès per aquest sector ahir mateix, en què s’anunciava que “la majoria de militants i càrrecs públics” partien de la formació una vegada ha finalitzat l’ultimàtum que havien fet als dirigents actuals, el 22 de juliol, quan varen exigir la convocatòria d’una “assemblea extraordinària amb totes les garanties”. La nota afirmava que “unes 200 persones, aproximadament el 80% de l’organització insular de Mallorca, abandonaran la formació”, i donava una llarga llista de noms.

La formació assegura que, a dia d’avui, només s’han registrat una quinzena de baixes, entre les quals inclouen les de Carmona i l’exresponsable d’Organització i Finances María Antigua Jiménez, expulsats a finals de maig per tres faltes “molt greus”, entre les quals un ‘forat’ a la caixa de 5.190 euros. Aquesta acusació ha provocat una querella de Carmona contra el seu successor, Juanjo Martínez.

Aquest dimarts, precisament, es va dur a terme un acte de conciliació que va acabar sense acord. Segons varen informar fonts de la direcció a l’ARA Balears, aquest proper dilluns la comissió coordinadora es reunirà per valorar la possibilitat de presentar una querella contra Carmona.

Les arrels del conflicte

La fractura entre els ‘crítics’ i la direcció actual va provocar una sèrie d’acusacions i desmentiments creuats. El sector que parteix, per exemple, acusa els dirigents actuals de “no acatar les ordres de la direcció estatal per solucionar el conflicte intern”. La resposta de la direcció no es va fer esperar: “IU federal, malgrat la intensa campanya d’intoxicació de la qual ha estat víctima, no ha intervingut EUiB ni la intervindrà en el futur. La raó”, argumenten, “és simple: perquè cap dels incompliments estatutaris i de les contradiccions amb allò que es va aprovar en l’XI Assemblea de què ha estat acusada és certa”.

Les acusacions van més enllà, però, i se centren en Juanjo Martínez. “Ha segrestat la democràcia interna, fet que ha impossibilitat el desenvolupament de primàries i ha impedit el debat en el si de l’organització; ha reprimit la pluralitat, ha perseguit la diferència i ha duit a terme una croada contra càrrecs públics i dirigents de l’organització que sostenien altres tesis”, assenyalaren els crítics en un comunicat. Val a dir que Martínez no és l’únic blanc de les crítiques. Aquest sector també assenyala Albert Aguilera, Manuel Cámara i Eberhard Grosske, a qui acusen de “conduir la formació cap a la més absoluta marginalitat”.

La direcció actual respon que, des del mes d’abril de 2016, quan es va fer càrrec de l’organització, “l’afiliació s’ha incrementat amb 150 persones, entre afiliats i simpatitzants”.

Una nova formació?

Un cop consumada la fractura, queda el dubte del destí dels crítics. En el comunicat d’ahir, ja varen “reafirmar les seves conviccions fermes de prosseguir en la lluita i compromís polític des dels valors i les diverses tradicions ideològiques d’esquerres de les quals provenen”.

En aquest sentit, anunciaren que “els propers mesos la majoria dels militants que parteixen d’EUIB determinaran el format amb el qual volen continuar treballant des de l’esquerra alternativa i ecologista insular en conjunt amb altres organitzacions socials i polítiques”. En cas de fundar un partit nou, sumarien una altra peça al ja complicat puzle de l’esquerra balear.

stats