ENTREVISTA
Balears 19/04/2017

"És molt trist que a Espanya no hi hagi una regulació per instal·lar plaques solars a tots els terrats"

Simone Peter, copresidenta d'Els Verds alemanys, visita Palma per debatre sobre energies renovables

Carmen Buades
5 min
Simone Peter va ser ministra de Medi Ambient a l'estat de Sarre

PalmaSimone Peter és experta en desenvolupament sostenible i economia verda. A més, és des del 2013 copresidenta d'Aliança 90/Els Verds, el partit ecologista alemany, i ha estat ministra de Medi Ambient a l'estat del Saarland, a l'oest d'Alemanya. Aquests dies visita Palma per reunir-se amb membres de l'executiva de MÉS per Mallorca i debatre sobre polítiques d'energia i canvi climàtic.

Quins són els principals temes que s'han posat damunt la taula durant aquesta trobada?

Hem parlat d'energies renovables perquè països com Espanya tenen molta energia solar i jo em deman com és que falten tantes plaques als terrats. M'han explicat que aquí no hi ha ni legislació ni subsidis, però que la discussió és ja sobre la taula. També hem xerrat sobre la diferència de polítiques que hi ha entre Alemanya i Espanya.

Quines són les principals diferències? És realista la llei en què treballa el govern, que vol prohibir les emissions de CO2 l'any 2050?

Bé... Aquests són els acords de París: hem de reduir a zero les emissions. Si llegeixes articles sobre com es fonen els pols i veus totes les altres situacions dramàtiques, com les sequeres a Àfrica, veus que hem d'actuar ja i deixar d'emetre CO2. Necessitam complir els acords. A Alemanya s'ha fet un gran esforç. Vam donar doblers a cada kilowatt d'energia solar instal·lat i aquesta evolució ha fet que ara tinguem un 30% d'energia neta i que el 50% d'aquesta energia vingui de la societat civil, de la gent.

A les Balears només tenim un 3% de renovables, pot assumir-se aquest objectiu?

És només el 10% del que tenim a Alemanya, sí. Hi ha tanta energia solar aquí... Crec que les coses van avançant perquè les renovables són molt més barates que la nuclear o les fòssils. Aquest desenvolupament continuarà i si hi ha un bon marc legislatiu anirà més de pressa. És molt trist que no hi hagi encara una regulació per instal·lar plaques solars a les teulades.

I no només això. De fet, a Espanya hi ha un impost al sol...

És absurd. A Alemanya han canviat el sistema dues vegades i hem tingut problemes per créixer al mateix ritme. Jo crec que és un problema perquè, les energies netes, les pot utilitzar tothom, són barates... Hauríem d'invertir en aquestes tecnologies.

És una qüestió que depèn de la voluntat política?

Principalment. Per exemple, els verds vam impulsar una campanya contra l'energia nuclear i gràcies a la legislació les renovables van créixer fins al 30%. Però ara han tornat a canviar el sistema i l'evolució va més lenta. A més, s'han perdut gairebé tots els llocs de feina al sector de l'energia solar. Un nou govern va reduir els subsidis i va canviar la llei perquè deien que havíem de ser més econòmics, que les renovables eren molt cares, tot i que són més barates que les fòssils, però volien mantenir la indústria del carbó viva. És una decisió política.

On també influeixen els 'lobbies', no?

Sí, i la pressió és enorme. La pressió dels 'lobbies' va ser tan forta que Angela Merkel va canviar la llei de l'energia nuclear l'any 2010 i després de l'accident de Fukushima va haver de tornar a deixar-la com estava. La pressió contra les energies renovables de les grans indústries i dels grans sindicats, com els del carbó i l'acer, és forta.

Què poden fer les administracions davant això?

Necessitam regles polítiques. La major influència dels 'lobbies' és a l'àmbit europeu. La política a Brussel·les està molt influenciada per 'lobbies' i és un problema perquè la gent sent que desapareix: veuen que no hi ha transparència ni un comportament democràtic, sobretot amb acords com el TTIP o el CETA. Podem lluitar contra això si tenim regles, si, per exemple, deim que els 'lobbies' no poden tenir accés directe als partits, si hi ha lleis de transparència...

I és útil la legislació europea? Hi ha directives que semblen impossibles d'assumir a països com Espanya.

Aquesta és una sensació de molta gent a Europa i és un problema perquè com a unió som forts, som solidaritat. Hem aconseguit pau durant 70 anys. Però hi ha d'haver transparència, el Parlament europeu ha de tenir més competències, necessitam més inversions, més sensibilitat amb els problemes socials... Un sistema de solidaritat que funcioni.

Aquí hi ha un problema relacionat amb l'extrema dreta i l'euroescepticisme. Són els partits ecologistes l'opció per combatre-ho?

Estic convençuda que els verds són els partits més proeuropeus que existeixen. La protecció mediambiental o l'acollida de persones que fugen de conflictes són els nostres valors. I necessitam una unió forta per resistir davant grans països com els EUA de Donald Trump o Rússia.

Tot i això, l'extrema dreta està en auge, el socialisme no viu un bon moment... Què passarà a Europa?

És dramàtic que els partits d'extrema dreta s'hagin consolidat a alguns països. A França s'ha de lluitar contra Le Pen, hi ha Polònia, Hongria... A Àustria vam tenir la carrera entre Van der Bellen i l'extrema dreta... És difícil explicar totes les coses útils i els esforços fets per viure en pau durant 70 anys, però la unió no és el problema. Si no lluitam contra els partits d'extrema dreta, aconseguirem un sistema de nacionalismes en què molts països estaran uns contra els altres.

I què passarà a Alemanya?

Som optimista i pens que podrem enfrontar-nos a l'extrema dreta. Crec que necessitam més justícia social, justícia global, tenir una discussió sobre el que podem guanyar quan altres cultures venen a Alemanya. Durant els darrers dos anys han arribat 1,8 milions de refugiats i estic segura que ens poden ajudar a ser un bon país en un continent multicultural, però s'ha de xerrar amb la gent i explicar-li que no ve a competir per la feina o a tenir les cases més barates.

Quin o quins partits governaran després de les eleccions del setembre?

Estic segura que els verds! (riu)

Amb la CDU? Vós vàreu ser membre d'un govern de pacte entre els verds i la CDU...

Sí... va ser una feina dura! Som part de l'ala esquerra del meu partit, però vaig entrar en aquell govern per dur temes d'energia, transports i medi ambient i estava acostumada a treballar en energies renovables. En dos anys vam impulsar la transició energètica, però totes les coalicions a Alemanya dels verds són amb el partit socialdemòcrata perquè les polítiques socials o les de seguretat són més properes a les dels verds. Les possibilitats han canviat amb l'arribada de Martin Shulz, però crec que tenim opcions si som forts de fer una coalició amb ells.

Veis un govern entre els verds i els socialdemòcrates, aleshores?

No crec que sigui suficient. Necessitarem un tercer partit, Die Linke (l'esquerra), per exemple. Aquesta és una coalició que ja funciona a llocs com Berlín. Reconec que el partit socialdemòcrata ha fet un viratge i que abans parlaven d'aquesta unió però ara parlen d'una coalició amb l'FDP (el partit liberal), que probablement aconseguirà bons resultats. Però crec que per tenir polítiques progressistes només podem pensar en una coalició vermell-vermell-verd (els socialistes de l'SPD, Die Linke i Els Verds).

stats