DRETS HUMANS

“Espanya ha fet un boicot soterrat a l’acord de refugiats”

L’eurodiputat Miguel Urbán demana “responsabilitats polítiques” al govern Rajoy i l’obertura de vies segures

“Aquesta no és una crisi de refugiats, és una crisi de drets i del model de la Unió Europea”. L’eurodiputat de Podem Miguel Urbán va denunciar ahir al Parlament que l’estat espanyol “ha fet un boicot soterrat a l’acord de refugiats” que va signar la UE per acollir 180.000 persones que cerquen refugi.

Abans de la seva intervenció en les jornades que organitzava el Parlament sobre el tema, Urbán va exigir “responsabilitats polítiques” per l’incompliment de l’acord (només s’ha donat asil a un 11% de les persones que l’Estat s’havia compromès a acollir) i va assegurar que tant el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, com el d’Exteriors, Alfonso Dastis, haurien de dimitir. “Nosaltres ja vàrem dir que era un acord insuficient i que naixia mort perquè no hi havia interès per complir-lo”, va afirmar l’eurodiputat, qui va recordar que hi ha hagut països, com Polònia, que durant aquests mesos “han fet bandera de no complir-lo”.

Per Urbán, “això demostra el gir a la dreta que està fent Europa, que és un gir també xenòfob, del qual el PP és alumne avantatjat”. També és un símptoma de la “crisi moral i política de la Unió Europea”, perquè és un organisme que “va néixer per combatre la pobresa i el que fa és combatre els pobres”.

Per això, considera que ara “no és moment de xerrar de quotes”, referint-se al nombre de persones que cada país s’havia compromès a acollir (i que pràcticament cap país ha complert), sinó de com refundar un projecte com el de la UE: “Aquest no és un problema puntual d’incompliment, hi ha persones que moren directament vinculades a les nostres polítiques”, va afirmar.

L’opció per salvar vides a la Mediterrània passa per obrir rutes segures que permetin als que fugen de la guerra evitar les màfies de tràfic de persones perquè “entrar, entraran, però hem de decidir si ho fan a través de màfies o de consolats”, segons Urbán. En aquest sentit, l’eurodiputat també va criticar el paper de la indústria armamentística i de seguretat, que obté els mateixos beneficis venent armes a països en guerra que blindant les fronteres de la UE davant aquelles persones que n’escapen.

Aquesta crítica va ser compartida per Laura Camargo, secretària política de Podem a les Balears, que va acompanyar Urbán en les jornades i va acusar els països de la Unió Europea de finançar guerres. Camargo va insistir en la idea de “construir ponts i no murs”, i va assegurar que la realització de les jornades és una bona eina per prendre consciència “del drama que estan patint” centenars de milers de persones.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF