Esclata l'enèsima crisi a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports

El cessament, de moment frustrat, del gerent de la Fundació per a l'Esport Balear obre una escletxa entre la consellera, Fanny Tur, i el director general, Carles Gonyalons

Una nova crisi política ha esclatat a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports. L'epicentre gira al voltant del director general d'Esports i Joventut, Carles Gonyalons, i el seu equip.
El desencadenant ha estat la decisió de la consellera, Fanny Tur, de destituir el gerent de la Fundació per a l'Esport Balear, Joan Noguera. Un cessament que, ara per ara, està en suspens.

Aquest mateix dijous, s'ha reunit el patronat de la Fundació per confirmar la destitució. Gonyalons, la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i el director general de Pressupostos, Joan Carrió, s'hi han abstingut, mentre que Sebastià Rico, president de la Federació balear de patinatge, hi ha votat en contra.

Per tant, Tur ha quedat en minoria, ja que només ha aconseguit dos vots més a favor: el del secretari general de la Conselleria, Guillem Fullana, i el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana. Tots dos varen entrar a fer feina a la Conselleria de la mà de Tur, després del cessament de l'exconsellera Ruth Mateu. El vuitè membre del patronat, el director de l'àrea de Promoció i Patrocini, Biel Arrom, ha presentat la dimissió en desacord amb la decisió de destituir Noguera.

Segons ha confirmat Tur a l' ARA Balears, el patronat es tornarà a reunir aquest mateix divendres i ho tornarà a fer dilluns si demà encara no és possible arribar a un acord.

El cessament de Noguera no tancaria la crisi, perquè Gonyalons ha reclamat que el seu departament passi a dependre d'una altra conselleria, preferiblement Vicepresidència. En cas que no s'accepti la seva exigència, presentaria la dimissió. L'encara director general ha declinat fer declaracions a l'ARA Balears. Tur, per la seva banda, ha assegurat a aquest mitjà que “no hi haurà canvis en l'estructura de la Conselleria”.

El motiu del cessament de Noguera ha estat la contractació, mitjançant dos contractes menors, d'un assessor nutricional. El procediment va desencadenar una "pèrdua de la confiança" per part de la consellera, tal com va confirmar ella mateixa a la Cadena Ser uns dies enrere. Justament, la crisi dels contractes menors de MÉS va ser el desencadenant de l'anterior crisi que va afectar l'estabilitat de la Conselleria.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF