TURISME
Balears 08/09/2017

Escalfant motors contra la massificació

L’assemblea 23-S demana als partits polítics que “facin el seu paper”

Carmen Buades
2 min
Representants d’algunes de les entitats que formen part de l’assemblea 23-S i que es manifestaran d’aquí a dos dissabtes, ahir a Palma.

PalmaLes entitats que formen l’assemblea 23-S i que per a d’aquí a dos dissabtes han convocat una manifestació contra la massificació turística a Palma ja han començat a escalfar motors. Ahir van presentar la convocatòria de la mobilització i van fer públic el manifest en què es denuncia el “cas omís” que des de les institucions s’ha estat fent de la “veu d’alarma davant les nocivitats del turisme”.

Amb el lema #FinsAquíHemArribat, l’assemblea vol visibilitzar els conflictes que genera el model de monocultiu turístic, tant en matèria de medi ambient, de protecció del territori i de sobreexplotació de recursos com pel que fa a les situacions d’explotació laboral i de dificultats (o impossibilitats) d’accés a l’habitatge. “Pensam que és un moment en què la societat mallorquina està disposada a qüestionar aquest model”, va afirmar Margalida Ramis, la portaveu del moviment, durant la presentació.

Un problema que ve de lluny

Ramis va recordar que no es pretén fer una crítica “només a les polítiques dels dos darrers anys”, sinó a tot un model implantat des de fa molts d’anys. No obstant això, ha assegurat que les entitats també se senten “molt decebudes” amb les polítiques turístiques i econòmiques del Pacte perquè “s’està intensificant la dependència del turisme” i “no estan sorgint alternatives”. Es vol, per tant, aprofitant un “govern més sensible amb aquestes qüestions”, “donar una embranzida” a les institucions perquè “tinguin coratge” a l’hora d’actuar i de cercar sortides.

Des de l’assemblea 23-S van afirmar que se senten “sorpresos” per la intenció d’algunes formacions polítiques d’adherir-se a la mobilització i assistir a la manifestació perquè “alguns dels que ho diuen són a les institucions” -Podem ha anunciat donar-li suport i MÉS també, sempre que no sigui un acte contra el Govern-. De fet, Ramis va advertir que “moltes de les coses que reclamam són precisament a les seves mans”. Per això, va demanar als representants polítics que “facin el seu paper” i que deixin la mobilització social per a les entitats, ja que és la seva manera de reclamar reivindicacions.

Aquest “cop damunt la taula del consens turístic” és, per als col·lectius convocants, l’oportunitat de desmuntar “el relat hegemònic que vivim del turisme” i és, a més, una “reivindicació compartida” amb altres ciutats que pateixen turistització, com Lisboa, Madrid, Barcelona o Venècia, amb què l’assemblea 23-S assegura que treballa conjuntament.

Fins ara s’hi han adherit entitats com el GOB, Terraferida, Ciutat per a qui l’habita, la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, els Jubilats per Mallorca, plataformes ciutadanes com Salvem Portocolom o Alta Tensió Llucmajor, casals i ateneus populars de tota l’illa, sindicats com la CNT i associacions com Ben Amics.

stats