COMMEMORACIÓ DE LA CONQUESTA
Balears 29/12/2017

Entitats demanen que la Diada no quedi tan institucionalitzada

L’Obra Cultural Balear va ser un dels primers a reclamar la Diada dia 31 de desembre

Martí Gelabert
4 min
Entitats demanen que la Diada no quedi tan institucionalitzada

Palma“Reivindicam l’oficialització de la Diada, no ens volem aïllar de la instució, creim que ha de tenir un paper protagonista. Però no és el paper de la institució substituir aquells espais populars que ja s’han format”. Aquesta és la visió del portaveu del Bloc d’Unitat Popular (BUP), Lluc Gayà, de la manera com Mallorca ha de celebrar, per primer pic, la Diada dia 31 de manera oficial. El seu discurs és crític no amb la institucionalització de la festivitat, sinó amb la manera com s’ha produït. Pensa que el Consell de Mallorca “hauria de col·laborar, ajudar i ser partícip de la manifestació”, tant dia 30 com en les celebracions que s’han format a diversos pobles.

De fet, que sigui dia 31 és “una reivindicació que arrossegam des de fa anys”, ja que l’única diada amb un arrelament popular i viu corresponia a dia 31, coincidint amb la festa de l’Estendard. El BUP, però, ha lamentat aquestes formes. Gayà explica que fa anys que organitzen una diada popular, amb actes, la manifestació de dia 30, i estant en contacte amb la Plataforma 31-D. “De sobte descobrim que el Consell ha organitzat un concert dia 30 allà on organitzam el final de la manifestació, a més d’actes sense cap tipus de comunicació ni amb la plataforma ni amb nosaltres com a bloc”, apunta. Segons el BUP, el Consell ha fet el sord a les seves peticions de col·laboració, per conjuntar el final de la manifestació i col·laborar amb el concert. Una de les propostes era que hi actuassin grups mallorquins, ja que el Consell n’ha organitzat un amb el grup del País Valencià Zoo.

“El responsable del Consell ens va dir que no hi havia cap informació que la manifestació es faria el dia 30, quan fa 30 anys que s’organitza, ni que tampoc tenia constància de qui eren la plataforma i el BUP”, lamenta Gayà. En aquest sentit, han vist que “no hi ha cap manera” de participar en la col·laboració.

Per a Gayà, aquest fet ha agreujat una situació que, això sí, espera que se solucioni els propers anys. “És trist que partits com MÉS ignorin així el teixit popular”, sentencia.

L’OCB aposta pels pobles

Una de les primeres institucions a reclamar la Diada dia 31 és l’Obra Cultural Balear (OCB). I, de fet, des de fa molts anys, s’intenta descentralitzar la festa popular i que siguin els municipis que organitzin actes i es facin sentir seva la festa. Amb la feina en xarxa, opten per l’objectiu de “celebrar com cal una diada”, explica el seu portaveu, Jaume Mateu.

Ara bé, encara s’han de fer més passes. “Per primera vegada celebrarem el 31 des d’aquesta perspectiva de festa oficial. Crec que en el fons no canvia gens”, pensa Mateu. L’OCB opina que “ens hem d’alegrar” que el Consell agafi les regnes, però que si no s’aconsegueix arrelar la festa i que els mallorquins se la facin seva, “poc canviarà”.

Per això, Mateu demana al Consell que lideri a través dels moviments populars i que no tot quedi “reduït a actes institucionals”, que hauria de ser “una festa molt participada i que pugui aplegar tanta gent com sigui possible”.

Mateu recorda que fa més de dues dècades que s’ha accentuat molt la reivindicació. A final dels 70 i a principi dels 80, de fet, l’OCB va decidir fer honor al rei En Jaume fent-li una ofrena floral a la plaça d’Espanya. De manera improvisada i sense el suport institucional, decidí realitzar-la. Ara bé, “cap als anys 80 l’Ajuntament ho prengué com a acte seu. Ha perdut el sentit original: era un homenatge molt popular a la figura màxima del nostre poble”. Per a Mateu és un bon moment, justament a partir d’enguany, per repensar aquesta ofrena. “Lamentablement, s’ha convertit en un lloc d’insult d’uns contra altres. És més que evident que ha perdut completament el sentit original”, remarca.

12-D

“Inventar-se una festa que no té sentit és com fer retxes dins l’aigua”. És el que pensa Mateu sobre la celebració de la Diada dia 12. Diu que no tenia cap tradició ni arrel, al contrari que la festa de l’Estendard, una de les festes cíviques més antigues d’Europa. En la mateixa línia explica també Gayà: “El 12 de setembre no té cap arrelament”.

Manifestació reivindicativa

Per a l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, que forma la Plataforma 31-D, la jornada de la manifestació del dia 30 “sempre té un caràcter reivindicatiu”. La situació, a més, que s’ha viscut els darrers mesos donarà més força a aquesta dinàmica, segons el seu portaveu, Tòfol Soler.

De fet, Soler recorda que en l’època de José Ramón Bauzá “comença a pujar el to reivindicatiu”. De la mateixa manera, en reivindica el caire sobiranista, ja que en els darrers anys els lemes que l’han acompanyat van en aquesta direcció. Per a l’STEI, aquesta data és “molt significativa”. Així ho considera la secretària general de Normalització lingüística, Maria Antònia Font, atès que creu que la Diada és un “acte molt simbòlic”. Pensa que és important que el 31-D tingui molt de suport, perquè si no, no sobreviurà. Pel que fa a la manifestació de dia 30, considera que és “un moment molt important” per cridar a favor de l’autodeterminació. “La transició ha caducat. Esperem que els dies 30 i 31 hi hagi prou gent als actes”, sentencia.

stats