Ensenyat reclama al Govern un millor finançament durant l'entrega de les Medalles d'Honor

El president reivindica la celebració del 24 d'abril com a festa del Consell en un acte qüestionat per l'oposició

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha reclamat aquest dilluns al Govern un millor finançament per a la institució insular i que es doni impuls al traspàs de competències que encara estan pendents (com igualtat, joventut o ordenació turística). Durant el discurs de l'acte de lliurament d'honors i distincions, Ensenyat també ha reivindicat la importància històrica del 24 d'abril, moment de creació del Consell i nova data d'entrega de les Medalles d'Honor després de la supressió del 12 de setembre com a Diada de Mallorca.

Enguany s'ha concedit el títol pòstum de Filla Predilecta de Mallorca a Aurora Picornell i el president ha afirmat que el seu nomenament "és un homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme", a més d'admetre que "el paper i l'aportació cabdal de les dones en la nostra història" es reconeixen "massa tard i massa a poc a poc". 

En un discurs acabat en glosa i citant Guillem d'Efak, Ensenyat ha justificat la creació d'aquest nou acte institucional com a festa per reivindicar les actuacions del Consell en qüestions culturals, esportives i mediambientals, tot i que també ha reconegut que la gestió de la institució "ha tingut les seves ombres".

A més de l'activista, sindicalista i feminista assassinada l'any 1937, avui han rebut la les Medalles d'Honor i Gratitud el dinamitzador cultural i músic Antoni Torrens, la Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere de la UIB, l'Associació de Persones Sordes de Mallorca, la fundació Patronat Obrer de Sant Josep i la cooperativa d'ensenyament CIDE.

Torrens ha llegit el discurs en nom dels guardonats, un escrit en què reivindicava el paper fonamental de la cultura, "tan menyspreada en aquest temps en què vivim" i que significa " defensar el teu poble, la teva llengua, la teva identitat respectant sempre la dels altres i fer que els altres respectin la teva".

Crítiques de l'oposició

Tant el PP com El Pi han manifestat rebuig a la celebració de l'acte d'aquest dilluns. Els populars asseguren que la institució fa "un espectacle impresentable" amb la creació d'aquest acte i que ha improvisat l'organització de l'entrega de medalles. "Fan vergonya i el ridícul", ha assegurat el portaveu del PP, Mauricio Rovira.

Per part seva, el portaveu d'El Pi, Antoni Pastor, ha criticat que la institució "no és seriosa" i ha advertit que, "si abans ja hi havia problemes d'arrelament" amb la celebració de la diada, aquest canvi de data (que estableix la festa de Mallorca dia 31 de desembre, però entrega les distincions el 24 d'abril per no trepitjar la Festa de l'Estendard de Palma) serà "encara pitjor".

No obstant això, tant des d'un grup polític com des de l'altre han assegurat que assistien a l'acte "per respecte als premiats". També hi han assistit el president del Parlament, Balti Picornell; la presidenta del Govern, Francina Armengol (acompanyada per una part del seu executiu); diversos membres del Parlament; el batle de Palma, José Hila, i representants de la societat civil.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF