Balears 03/01/2018

Emaya retira 1.800 tones de residus de la zona del Carnatge

La neteja forma part d'un projecte de recuperació d'aquest espai, que té un important valor natural i patrimonial

Ara Balears
2 min
Emaya retira 1.800 tones de residus de la zona del Carnatge / AJ. PALMA

PalmaEmaya ha retirat 1.800 tones de materials majoritàriament residuals de construcció i demolició, alguns voluminosos, de la zona del Carnatge, a Palma. Aquesta actuació, l'objectiu de la qual era la recuperació de la terra i de la vegetació, forma part del projecte de recuperació del Carnatge, que fou un dels projectes seleccionats en el marc del programa de pressupostos participatius del 2016.

“És una alegria veure com a poc a poc es compleixen les primeres idees guanyadores dels primers pressupostos participatius”, ha destacat la regidora de Participació Ciutadana, Eva Frade, durant una visita a la zona.

Frade ha assegurat que el Carnatge era un dels grans projectes de ciutat i ha recordat que “és un projecte molt valorat pels veïns de Palma” i, per això, ha de ser un dels pilars de treball de les nostres àrees de manera “conjunta i transversal”. Precisament, el president de l'Associació de Veïns del Coll d'en Rebassa, Joan Fortesa, ha recordat que fou la seva agrupació que va impulsar la inclusió del projecte de recuperació del Carnatge en els pressupostos participatius. “Resulta molt satisfactori veure'n ara els resultats, tot i que encara hi ha molta feina per fer, en aquesta zona”.

Les regidores Eva Frade i Neus Truyol, han visitat la zona / AJ. PALMA

La delimitació de les espècies i els indrets sensibles, així com les mateixes tasques de neteja, es realitzaren amb la supervisió prèvia i sobre el terreny de tècnics municipals de l’àrea d’Ecologia i de la Conselleria de Medi Ambient, amb l'objectiu de “respectar les espècies i els hàbitats on s'ha treballat”, ha explicat Neus Truyol, regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal.

Ha explicat que en tot moment havia estat prioritari evitar l’impacte negatiu sobre la vegetació, minimitzar l’impacte paisatgístic, preservar les espècies i els hàbitats protegits, i facilitar una recuperació natural posterior. Així, els tècnics ubicaren i senyalitzaren sobre el terreny les espècies i hàbitats, incloses espècies vegetals com el 'setge' (Helianthemum marifolium subsp. origanifolium) que és endèmica, tan sols es troba al Carnatge i està en perill d’extinció, així com altres espècies d’interès botànic com ara l’esteperola i la ruda de ca, la vegetació arbustiva i arbòria de la zona, les mates i els pins.

Les actuacions previstes al programa s’han anat executant al llarg del 2017: s’han realitzat diverses accions de neteja, senyalització, delimitació dels jaciments paleontològics de cala Pudent, instal·lació de quatre aparcaments per a bicicletes, recuperació edàfica i revegetació, a més d’activitats divulgatives i d’educació ambiental. Així mateix, s’han començat les tasques de redacció del Pla especial de protecció i conservació de l’àmbit del Carnatge, que tindrà la tramitació urbanística corresponent i permetrà continuar avançant en la recuperació i la preservació d’aquest valuós espai natural del litoral de Palma.

stats