POLÍTICA EDUCATIVA
Balears 14/06/2013

Educació sancionarà els docents que "adoctrinin"

La consellera Joana Maria Camps comprèn que els alumnes denunciïn els mestres

Ander Zurimendi
3 min

PalmaLa Conselleria d'Educació féu ahir un salt de gegant en l'escalada de confrontació amb el professorat de les Illes i anuncià que sancionarà aquells mestres que siguin denunciats per "adoctrinar" a les aules. En una compareixença al Parlament, la consellera Joana Maria Camps revelà que la Conselleria ha pres la decisió d'"actuar" tot d'una que tingui coneixement oficial de casos en els quals els mestres "facin adoctrinament ideològic", en una clara referència als docents que impulsen l'escolarització en català. Malgrat tot, no fou capaç de xifrar el nombre de docents que ho estarien fent actualment ni aportar-ne cap dada més enllà de la seva percepció.

De fet, la consellera mostrà comprensió cap als alumnes (o pares i mares) que vulguin interposar una denúncia contra els docents. "No en tingueu dubte, la Conselleria actuarà", advertí la consellera, tot adreçant-se als diputats de l'oposició d'esquerres.

La nova responsable tenia el suport de la portaveu d'Educació del PP al Parlament, Ana María Aguiló, qui fou encara més incisiva en la denúncia contra el professorat. "L'esquerra ha fet de l'escola la seva eina; d'aquí la gran politització i adoctrinament que es viu a les aules", atacà Aguiló. Posà diversos exemples del suposat assetjament catalanista que estarien patint els infants de les Illes: "L'antic director general d'Educació amb el Pacte, el senyor Perelló, reuní els infants l'altre dia al pati de l'escola i els demanà a veure si havien sentit gaire la paraula crisi" (sic). El segon cas també és molt gràfic: "En un poble de la Tramuntana em vaig trobar una nina de 8 anys que duia el llaç quadribarrat. Quan li vaig demanar per què el tenia penjat, em va respondre: 'Perquè si no la profe s'enfada".

Estampeta de Francinaina

El diputat Antoni Alorda, de la coalició MÉS, respongué tot d'una entre la sorpresa: "Si una nina rep una estampeta de Francinaina Cirer de la seva mestra, també és adoctrinament? Perquè en conec un munt de casos!". Alorda, a més a més, acusà Educació de perseguir el centre Ponent d'Inca, destacat per la defensa del català. La consellera Camps negà tot d'una que s'hagin aplicat "persecucions o criminalitzacions".

En els darrers dies, s'ha intensificat el debat parlamentari al voltant de si existeix un presumpte "adoctrinament" a les aules (sempre per part dels suposats mestres catalanistes), que el PP denuncia i que l'oposició i la comunitat educativa neguen. Segons la consellera Joana Maria Camps, "no ho són tots, perquè només surten els que més criden", en subtil referència a la plataforma Crida. Camps, així mateix, instà l'oposició que "s'atribueixi la defensa exclusiva de la llengua pròpia". Afegí: "Jo he rallat des de petita la meva llengua".

El mur de Berlín

Ara bé, "som en el segle XXI", recordà, i cal abandonar "posicionaments provincians", perquè "ja fa 24 anys que caigué el mur de Berlín i ha arribat la globalització".

Finalment, Ana María Aguiló (PP) insistí en l'assenyalament dels professors i argumentà que "no tots els mestres adoctrinen, però existeix un grupuscle que ho fa". Prova d'això seria el naixement "d'una associació de joves estudiants contra l'adoctrinament", amb referència a les recentment nascudes joventuts de Círculo Balear.

De fet, el Círculo tornà a protagonitzar l'estira-i-arronsa verbal entre PP i oposició. Cristina Rita, portaveu parlamentària d'Educació del PSIB, acusà la consellera Camps "de fer molt de cas al Círculo Balear i ignorar els reconeguts filòlegs que han presentat el darrer manifest".

Camps replicà que rep el "Cercle Balear" com rep qualsevol entitat que li ho demana, mentre que Aguiló posà el crit al cel i es demanà, airada, per què no s'havia de reunir amb el Círculo i el seu president.

stats