Educació no frisa, tot i el clam social per l'acord

El comitè de vaga proposa que el TIL sigui voluntari en el marc del Decret de Mínims

Govern, sindicats i Assemblea de Docents tornaran a seure avui a les 11h del matí per discutir la darrera contraproposta que presentaren els agents socials: la implantació voluntària del TIL a totes les etapes educatives dins el marc del Decret de Mínims, una proposta que "traspassa les línies vermelles" dels docents. Aquesta fou, de fet, la tercera contraproposta que es posà damunt la taula ahir, cinquena sessió de negociació, per part del comitè de vaga. La Conselleria d'Educació, però, continua escudant-se en "les passes de gegant" de proposar que el trilingüisme sigui voluntari a primer d'ESO, la mateixa oferta que va fer el 25 de setembre, en la primera reunió amb els sindicats.

La voluntarietat no és, però, un escenari "acceptable" pel Govern. De fet, el seu secretari autonòmic, Guillem Estarellas, així ho declarà als mitjans de comunicació devers les 23h, després del tercer recés d'una reunió tensa en què el Govern donava per acabades les converses i citava el comitè de vaga a una reunió avui al matí per debatre la proposta per escrit que els havia demanat. De fet, en aquest moment de la nit, l'escenari que es plantejava era que el Govern s'havia aixecat de la mesa de negociació, tot i que a mitjan roda de premsa del comitè de vaga, els representants de la Conselleria tornaren a irrompre a la sala de reunions per "continuar la sessió". Així i tot, la trobada acabà 15 minuts després amb les mateixes posicions i evitant així la sensació que l'Executiu no volia continuar negociant.

El portaveu del comitè de vaga, Guillem Barceló, assegurava anit que "hem entrat avui amb una clara voluntat negociadora", després d'explicar que l'oferta presentada renuncia a la derogació del TIL, "una passa molt important" feta per "responsabilitat amb els mestres en vaga", assegurà.

Pel que fa a la llei de símbols, un altre escull important, el comitè de vaga plantejà al Govern la possibilitat de redactar una disposició que elabori una reglamentació específica per als centres educatius. Amb tot, el director autonòmic, Guillem Estarellas, assegurà que "fa molt mal negociar amb una gent que barreja qüestions com la llei de símbols" en les converses per sortir de la vaga indefinida de docents, negant-se així a la iniciativa. El mateix argument fou utilitzat quant a la retirada dels expedients dels directors de Maó, punt en què les posicions també continuen irreconciliables.

L'únic avanç que es va produir ahir, de fet, fou el compromís pressupostari de la Conselleria d'Hisenda per aplicar les mesures laborals i d'ajuts que s'acordaren la setmana passada.

Estarellas declarava anit que "ha estat un altre dia perdut", el tretzè d'una vaga indefinida que cada dia que passa fa més urgent la solució negociada. "El Govern juga a la dilació de les converses", asseguraven els docents. Avui al matí es durà a terme la sisena reunió, després de prop de 30 hores de converses infructuoses.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF