REBEL·LIÓ A LES AULES
Balears 28/08/2013

Educació espera els docents

La Conselleria vol mesurar forces i confia en la divisió dels mestres i en un fracàs de la vaga indefinida

Ander Zurimendi
3 min

Palma.A la Conselleria d'Educació confien a guanyar el torcebraç plantejat pel professorat en contra del decret de Tractament Integrat de Llengües, el conegut com a TIL. Bàsicament, ho fan perquè observen una divisió entre els sindicats i l'Assemblea de Docents i perquè creuen que la vaga indefinida serà un fracàs, que faria que els convocats es pegassin una bufetada i les seva imatge quedàs tocada per a la resta del curs escolar.

Només així s'entén l'encaparrotament absolut de la Conselleria d'Educació a aplicar el TIL al setembre i a fer-ho sense que s'hagi iniciat encara un procés negociador del calendari d'aplicació del nou model, més enllà de reunions de cortesia quan arribà, al maig, la nova consellera, Joana Maria Camps.

Dilluns, però, Camps avançà la voluntat de reunir-se amb la Junta de Personal (que només inclou els sindicats) abans de dia 13, quan comença el curs escolar. Ara, les perspectives no són gaire esperançadores. "Si és una reunió per donar la benvinguda al curs escolar, o per no parlar de res, ja veurem què feim", avança Toni Baos, portaveu educatiu de CCOO.

La crida a un diàleg in extremis , per tant, pareix comdemnada a fracassar. I més després de fets com la destitució fulminant de tres directors de sengles instituts de Maó, un dia abans de començar les vacances d'agost, fet que ha ajudat a encendre els ànims dins el sector docent. D'aquí que entre els sindicats hagi quallat la percepció que Educació realment desitja que es convoqui la vaga indefinida i, posteriorment, que fracassi.

I és que encara no està gens clar que s'arribi a encetar la protesta indefinida. El factor determinant serà la posició del sindicat STEI-i, majoritari en l'educació i que dia 2 de setembre reuneix tota la seva afiliació perquè decideixi quin tipus de lluita han de plantejar. A hores d'ara, els escenaris més probables són que convoquin la vaga indefinida o apostin per una 'vaga sostinguda', que inclogui un calendari de dies de vaga aleatoris al llarg de diverses setmanes. Biel Caldentey, secretari general de l'STEI-i, defensa que la decisió "serà la que prenguin les assemblees i la que després ratifiquin els centres escolars".

STEI-i, determinant

En tot cas, l'STEI-i és més reticent a apostar, sí o sí, per la indefinida. "No volem esgotar el professorat, sinó fer un acte massiu. Així que no anirem a una vaga indefinida que just tingui el suport del 10% del col·lectiu", avança Caldentey.

Aquí és on es pot acabar de confirmar la fractura: amb els sindicats convocant un calendari de mobilitzacions diferent del que acordi l'Assemblea de Docents (amb el suport, potser, de la plataforma Crida). "Per això volem mantenir la unitat", defensa Caldentey.

Una posició similar és la que té CCOO. "Hem de preservar la unitat sindical i del col·lectiu docent, perquè el PP precisament està duent l'estratègia d'intentar dividir-nos", creu Toni Baos. "I estan intentant imposar el ritme de la lluita, així que el que ens cal és recuperar la iniciativa", afegeix.

"No serà normal"

En tot cas, el professorat tindrà el suport de les esquerres. Ahir mateix, la portaveu educativa del PSIB al Parlament, Cristina Rita, assegurà que el curs 2013-2014 "de cap manera no serà normal", replicant així la tranquil·litat amb què, aparentment, la consellera s'ha pres que li plantin una vaga indefinida al cap de quatre mesos d'ostentar el càrrec.

Igualment, el debat entorn del TIL va aterrar ahir al Consell d'Eivissa, on el PP s'aferrà a la seva majoria absoluta per tombar una moció del PSIB que demanava al Govern balear que ajornàs l'aplicació del decret fins a assolir el consens. El portaveu dels socialistes eivissencs, Xicu Tarrés, també vaticinà "un curs ben conflictiu".

stats