Balears 05/01/2018

Dotze (més una) raons del 2018 per protegir les aus

L’AFONIB i el GOB editen el Calendari de Natura 2018, que combina la passió dels fotògrafs illencs amb la divulgació científica i els objectius de conservació

i
Enric Culat
5 min
Calendari de natura 2018 A dalt: xàtxero cendrós (Motacilla cinerea). Xavier Llabrés. A la dreta, arner (Alcedo atthis), Bernat Salleres. Agró roig (Ardea purpurea).

El xàtxero cendrós (Motacilla cinerea) és una de les tres espècies comunes de xàtxeros que podem observar a les Balears. El podem veure durant la tardor i l’hivern, i és especialment freqüent en torrents on corre l’aigua. Amb una esplèndida fotografia de Xavier Llabrés feta a la zona de Llucmajor, ha estat l’espècie escollida –després d’un procés de votació popular a les xarxes– per representar la portada del Calendari de Natura 2018 que han editat l’Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears (AFONIB) i el GOB. En total són tretze fotografies, totes fetes en diferents indrets de les Balears, de tretze autors o fotògrafs associats a l’AFONIB i tretze textos explicatius sobre les característiques de cadascuna de les especies d’aus, que és el tema genèric del calendari d’enguany. La recaptació íntegra de la seva venda es destinarà a donar suport a la recuperació ecològica de la Trapa, l’espai natural emblemàtic que gestiona el GOB des del 1980. El calendari es pot adquirir al local del GOB pel preu de 10 € (8 € per als socis del GOB o de l’AFONIB). El calendari també funciona com un recordatori de les activitats organitzades habitualment pel GOB, algunes de les quals estan marcades a l’almanac, com programes de voluntariat a la Trapa, sortides infantils i juvenils als espais naturals, acampades, excursions, conferències, etc.

L’arner (Alcedo atthis) és una de les espècies més colorides de l’avifauna europea que podem observar a les Illes a l’hivern i durant els mesos de pas migratori. Freqüenta albuferes, torrents i basses, on s’alimenta de peixets, però també és habitual veure’l a la costa. És desplaça en un vol molt ràpid ran d’aigua. Amb una fotografia feta per Bernat Salleres a la serra de Tramuntana, l’arner és el protagonista del mes de gener en el Calendari de Natura 2018 de l’AFONIB i el GOB. I després del gener... el febrer, dedicat al xalambrí de muntanya (Prunella collaris). A l’hivern els cims de les Illes poden rebre la visita d’aquest escàs ocellet de colors discrets, que és mou per les zones rocalloses a la recerca de petits animalons. Habitualment és molt confiat i sovint comparteix els cims situant-se a pocs metres dels excursionistes. La fotografia del calendari és de Miquel Àngel Dora i es va fer al puig de Galatzó. Per al mes de març, l’espècie escollida és l’orval (Nycticorax nycticorax), amb fotografia de Andrés Barquier a s’Albufera de Mallorca. És tracta d’un petit agró d’hàbits crepusculars i nocturns, que evita així competir amb els altres agrons que són diürns. El plomatge contrastat i els ulls de color vermell intens els fan fàcilment identificables. Necessita riberes ben conservades amb abundant vegetació palustre, i aigües netes en què s’alimenta de petits peixos i d’amfibis.

Mes d’abril

Un altre agró de mida més gran, l’agró roig (Ardea purpurea) és el protagonista del mes d’abril, amb una espectacular fotografia de Sebastià Torrens feta a Maristany. És present a les Balears com a reproductor estival, i s’Albufera de Mallorca és la seva única localitat de cria a les Illes. El podem observar pescant en basses, llacunes i canals d’aigua a voreres amb vegetació alta que aprofita per mimetitzar-se i passar desapercebut. A la tardor viatja de nou a l’Àfrica tropical per passar-hi l’hivern. El cama-roja (Tringa totanus) ocupa la pagina del maig, amb una fotografia feta per Pere Joan Garcias al Salobrar de Campos. Aquesta espècie arriba a la primavera i ocupa les nostres zones humides més salobroses. Nidifica escassament en llocs de poca fondària i amb presència de vegetació densa de salicòrnies. És molt territorial i defensa el seu espai amb crits especialment intensos els horabaixes.

El calendari arriba a l’equador del 2018, el mes de juny, amb una fotografia d’un soterí gros (Podiceps cristatus) de Francisco Javier de Andrés al torrent de Son Serra. Només a zones humides ben conservades i tranquil·les hi podem trobar aquest ocell tan escàs. Té un plomatge contrastat i especialment vistós durant la primavera i l’estiu. És un gran bussejador i s’alimenta de peixets i invertebrats. Al juliol, la fotografia és un corb marí (Phalacrocorax aristotelis) que fa una capbussada a la zona de sa Caleta. Es tracta d’una de les espècies més característiques del nostre litoral, tot i que la seva població minva. És un gran bussejador i persegueix sota l’aigua els petits peixos de què s’alimenta. La fotografia és de Xavier Mas.

La milana (Milvus milvus) és un bellíssim rapinyaire que està catalogat en perill d’extinció a les Balears i a Espanya. És una espècie oportunista i bàsicament carronyaire, per això està molt afectada per l’ús il·legal de verí en el medi natural. El GOB i la Conselleria de Medi Ambient fan grans esforços dedicats a recuperar-la. La fotografia, que és de Joan Mateu Brunet, ocupa el mes d’agost en el calendari i és va fer a la Comuna de Bunyola. Xavier Llabrés és l’autor de la fotografia de setembre, un cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) feta a la zona de Llucmajor. Els cua-roges són ocellets insectívors que es poden observar a les Balears durant els mesos de pas migratori (primavera i tardor). Les femelles i els joves, de plomatge molt discret, es poden confondre amb els de la seva espècie germana, el cua-roja de barraca (Phoenicurus ochruros), que sí que es troben de manera abundant a les Illes durant l’hivern.

La corpetassa (Phalacrocorax carbo) és molt semblant al corb marí, però més gran, i arriba a les Balears al llarg de la tardor per tal de passar-hi els mesos més freds. Com el corb marí, després de pescar necessita eixugar les plomes, ja que, a diferència d’altres aus aquàtiques, el seu plomatge no és del tot impermeable. És el que fa a la bellíssima fotografia de Jaume Orell feta al Carnatge, protagonista del mes d’octubre. L’esplugabous (Bulbucus ibis) ocupa el mes següent, el novembre, amb una fotografia de Rosana Pita a s’Albufera de Mallorca. Aquest petit agró d’origen africà ja fa dues dècades que va arribar a les Balears, on se n’ha establert una població important. Durant el dia tresca pels conreus cercant bàsicament insectes, i cap a l’horabaixa vola cap a les zones humides, on s’agrupa per passar-hi la nit.

El calendari arriba al darrer mes de l’any, el desembre, amb una foto en blanc i negre de Néstor Carda de diversos cullerots (Anas clypeata) feta a s’Albufera de Mallorca. Durant l’hivern, les Balears reben milers d’aus aquàtiques com aquesta que, procedents del centre i el nord d’Europa, fugen del fred de les zones on viuen. A la Mediterrània les zones humides són escasses i sovint estan amenaçades per la contaminació i la sequera; per aixòés molt important dedicar esforços a la seva conservació i poder donar refugi a aquestes aus, segons el Calendari de Natura 2018.

El president de l’AFONIB, Xavier Mas, i el biòleg i portaveu del GOB, Toni Muñoz, coincideixen a destacar el fet que el calendari “combina la passió dels fotògrafs illencs amb l’objectiu de donar a conèixer els valors naturals, fomentar la consciència ambiental i promoure la conservació”. Expliquen que enguany aquestes dues entitats s’han posat d’acord per escollir una selecció “de les aus que ens acompanyaran al llarg del 2018, algunes de les quals, com l’agró roig, el cama-roja o el soterí gros, tenen poques localitats de cria en hàbitats de les Illes, fet que els fa molt vulnerables a qualsevol alteració”. Mas i Muñoz estan d’acord que “garantir la protecció dels espais naturals és garantir també la conservació de les nostres aus”.

XI Memorial Climent Picornell

El proper 12 de gener a les 19 h es farà la inauguració de l’exposició del XI Memorial Climent Picornell, el principal certamen anual de fotografia de natura de les Balears. A les 19:30 h del mateix dia es farà el lliurament de premis d’aquesta onzena edició, en la qual hi ha set categories diferents: paisatge, flora, aus, la resta de fauna, endemismes de les Illes Balears, món submarí i art a la natura. L’exposició, instal·lada al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma, mostrarà 21 fotografies que corresponen a aquestes set categories. El president de l’AFONIB, Xavier Mas, està convençut que l’afició per la fotografia de natura “va a més, i la prova és que enguany s’han presentat al certamen un total de 582 fotografies i hem batut el rècord de participants, amb 65 fotògrafs. Aquest augment. justifica Mas, té a veure amb la popularització de la fotografia digital que s’ha esdevingut al llarg dels darrers anys”.

stats