VINYÒVOL
Balears 09/09/2017

A problemes, solucions

La vida és una successió de problemes que s’han d’anar resolent com un bonament pot

Andreu Majoral
3 min
A problemes, solucions Vi recomanat Dolç Mataró 2013 Celler Alta Alella (Alella)

EnòlegLa vida és una successió de problemes que s’han d’anar resolent com un bonament pot i és ben cert que seria meravellós no haver de passar per aquests tràngols, evitar la sensació d’ofec davant les dificultats, evitar les situacions desagradables i els enfrontaments, evitar els moments de tristesa que solen acompanyar, però tots sabem que l’únic moment en què s’acaben els problemes és quan reposam dins una caixa de pi o dins una petita urna. Per tant, afrontem els reptes i activem-nos per cercar solucions i poder seguir endavant. No és un article sobre creixement personal ni pretenc donar quatre regles de filosofia barata, però volia començar advertint que evitar les dificultats no és la millor de les solucions, sobretot si aquests problemes apareixen sense que ningú els hagi cridat.

Aquests dies s’ha fet oficial que la plaga de la Xylella fastidiosa ja ha començat a afectar el cultiu de la vinya. Els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca han confirmat la detecció de 14 plantes infectades pel bacteri a 9 vinyes de Mallorca -tant a Menorca com a Eivissa i Formentera encara no hi ha cap incidència oficial. En concret, els municipis afectats són els de Santa Maria, Sencelles, Sant Llorenç, Santa Margalida, Felanitx i Manacor, i les primeres varietats que han rebut aquest mal són les blanques macabeu i parellada i les negres mantonegro i monastrell. En tots aquests casos s’ha detectat que és la mateixa subespècie que ja es va descriure per primera vegada el 1892 a Santa Anna River Valley, al sud de Califòrnia, i que s’anomena malaltia de Pierce, una plaga que acaba matant les plantes que infecta i per a la qual encara no s’ha trobat cap tractament efectiu -i això que fa molts d’anys que a Califòrnia estan investigant possibles fitosanitaris.

Són 431 els casos d’arbres infectats a totes les Balears i 14 els ceps detectats oficialment, però de ben segur que n’hi ha molts més per tota la geografia de Mallorca. El protocol d’erradicació ja no és assumible per a ningú que tingui dos dits de front, encara que no sabem què pot passar pels cervellets dels qui ens han d’imposar el protocol a seguir -els illencs, com sempre, esperant que de fora ens diguin el que hem de fer. Com bé va informar aquest diari, la Conselleria ha decidit constituir meses sectorials que es reuniran cada dos mesos, executar un pla de contenció i establir línies per a la investigació i també de suport al sector. A partir d’ara la prevenció és bàsica i sense observació, detecció i informació de possibles focus farem retxes dins l’aigua. Per tant, és indispensable que hi hagi una tasca intensa de formació als pagesos i una major col·laboració entre tots.

Em venen al cap dues malalties provinents d’Amèrica que també provocaren greus problemes fa més de 100 anys. Els fongs oídium i mildiu assolaren el vell continent, però al cap d’uns anys es varen trobar els productes fitosanitaris que minimitzaren els mals que causen. Són dues plagues que encara conviuen entre nosaltres i que hem de continuar tractant cada any si no volem perdre qualitat ni quantitat, emperò aquests darrers anys ha aparegut una possible nova solució, les anomenades varietats PIWI. És una investigació feta a diversos països -especialment Alemanya, França i els Estats Units- que consisteix a hibridar per encreuament floral varietats de raïms de vinificació amb varietats de Vitis resistents a les plagues esmentades, per tal d’aconseguir una nova varietat que ens doni el mateix raïm però amb una alta resistència als fongs i, per tant, evitar les fumigacions. No es tracta de mutacions, sinó d’evolució dins la mateixa espècie per aconseguir plantes resistents i poder reduir al mínim l’ús de coure i sofre a la vinya. A Catalunya ja hi ha tres cellers (Albet i Noya, Alta Alella i Josep Piñol) que fa 5 anys que fan feina per aconseguir xarel·lo, macabeu, parellada, ull de llebre i garnatxa negra resistents a les malalties fúngiques i més tolerants a la sequera i ja comencen a tenir resultats esperançadors. Desconec si aquesta tècnica tindrà futur o no, en tot cas és un clar exemple de com cercar solucions a problemes reals.

Esperem que la nova plaga no sigui l’enèsima excusa per continuar abandonant la pagesia i cimentant els camps i que, mentre es va treballant per trobar solucions, hi posem un poc d’humor, com el d’uns viticultors que passegen amb els veremadors el pas del cep mort per la Xylella.

Vi recomanat: Dolç Mataró 2013 Celler Alta Alella (Alella)

Unes vinyes i u n celler arran de mar i a tan sols 15 minuts de Barcelona. Alta Alella és el projecte familiar d’un dels enòlegs més coneguts de Catalunya, Josep Maria Pujol-Busquets. Des de l’inici apostant pel cultiu ecològic, estant atent a les tendències del sector i obrint les instal·lacions a tots els amants de l’enoturisme. Mataró és un d’aquests dolços que t’atrapen per la seva intensitat, per la seva dolçor sense ser embafós i pel perfecte maridatge amb qualsevol postra de xocolata.

stats