CRISI EN EL PSOE

Vicenç Tur: "Me’n vaig trist, però no dolgut"

Després de 4 anys i 8 mesos, ha presentat aquest dissabte la dimissió com a secretari general del PSOE

Després de 4 anys i 8 mesos, Vicenç Tur presentà aquest dissabte la dimissió com a secretari general del PSOE Menorca davant l’executiva del partit. L’acompanyà la vicesecretària, Elena Baquero. És la conseqüència d’uns mesos de molt de desgast i divisió interna dels socialistes menorquins. Visiblement distès, Vicenç Tur va comparèixer davant una notable expectació de mitjans per transmetre la seva “lleialtat al partit i posar-me d’ara endavant al servei del PSOE”. Tur digué que se’n va “amb molt de respecte i estima. Faig una crida a la serenor, moderació i respecte a la casa, que defensa uns valors que són els mateixos que té la societat menorquina, n’estic segur”.

És el Vicenç Tur més proper, obert i sincer d’ençà que es va fer càrrec de la secretaria general. A més a més, no amaga els veritables motius que l’han fet prendre la decisió: “Ho deix per coherència i per provocar tan poc mal com sigui possible al partit”, afegeix Tur. Cal remarcar que, després dels darrers resultats electorals, Tur va traslladar la seva intenció de renunciar a la secretaria general, però el PSIB li va demanar que aguantàs fins que es dugués a terme el congrés insular que havia de tenir lloc el mes de març. Però, en el rerefons, el motiu que ha precipitat la dimissió va ser el comitè insular en el qual la militància li va fer rectificar el seu plantejament inicial i, sobretot, la frase que va pronunciar sobre Pedro Sánchez en què l’instava a “assumir responsabilitats”. Vicenç Tur admet que “vaig notar que el suport cap a la meva persona havia minvat en el darrer congrés insular”.

El PSOE Menorca, dividit

Tot i la lògica bona imatge que es pretén transmetre, el partit és en aquests moments una nau sense rumb. L’esperança resideix en el fet que aquestes dimissions permetin el renaixement del PSOE Menorca, però és impossible assegura-ho. Una junta gestora agafarà les regnes de la formació. Vicenç Tur considera que, “malgrat que és el PSIB qui, estatutàriament, hauria de configurar la gestora, aquesta es durà a terme en clau menorquina”. Del futur, Tur espera que la gestora “recondueixi el partit. Ha de ser sensible per incorporar tota la gent en un procés tranquil. És una bona oportunitat per reconstruir el projecte”.

Les discrepàncies amb el grup opositor a Tur han existit des del primer dia. És un grup crític que s’ha fet fort els darrers mesos i ha aconseguit, fins i tot, incorporar membres que estaven a prop del ja exsecretari general dels socialistes menorquins. Tot i això, Tur se’n va “trist, però no dolgut, preocupat per la pèrdua de confiança dels ciutadans. Esper que amb la nostra dimissió el partit guanyi en llibertat i independència. És una oportunitat a mitjan termini”.

Encerts i desencerts

L’etapa de Tur en el PSOE de Menorca no passarà a la història en matèria de resultats. Actualment, els socialistes són la tercera força més votada a l’illa, per darrere del Partit Popular i de Podem, que li ha menjat el terreny a passes agegantades. Però Vicenç Tur es queda amb el balanç d’“impulsar acords de governabilitat entre les forces d’esquerres a l’illa, el pacte per la candidatura conjunta al Senat, finalment frustrada, la creació de Junts per Lo i la renovació en les diferents llistes electorals”.

Quan se li demanà pels errors que havia comès, Vicenç Tur reconeix que “són molts”, però sense entrar en detalls. Potser ho tornaria a promoure, però cada decisió que es prenia a Maó era contrària al posicionament que des de Palma defensaven els mateixos companys de partit. Primer va ser l’aposta per Eduardo Madina i, posteriorment, per Aina Calvo. Dues eleccions errònies que, unides al constant xoc amb l’equip d’ Armengol, han convertit el PSOE Menorca en una petita oposició dins el mateix partit.

El futur del PSOE Menorca

Ara, totes les mirades estan enfocades cap a la gestora que s’ha de configurar i, sobretot, quins seran els candidats que lluitaran per ocupar la secretaria general. Conscient que si es volen canviar molts aspectes, s’ha de fer des de dalt, la futura presidenta del Consell Insular, Susana Mora, podria encapçalar una candidatura. Aquesta opció no es veuria amb bons ulls des d’un determinat sector del partit, que demanaria a un dels joves valors que fes una passa endavant. Aquest seria el cas d’ Hèctor Pons, regidor a l’Ajuntament de Maó i que disposa d’un notable grau de popularitat a la zona de Llevant. Però també es podrien decantar per una opció amb més trajectòria en la política com Damià Borràs. I tot això, sense descartar una tercera candidatura procedent de la zona de Ponent. Ciutadella també té el seu pes.

El PSIB, agraït amb Tur

La secretària d’Organització del PSIB-PSOE, Bel Oliver, es va pronunciar ràpidament sobre la dimissió de Vicenç Tur. Oliver “respecta” la decisió del fins ara secretari general dels menorquins i ressalta la “tranquil·litat amb la qual s’ha duit a terme tot el procés”. En qualsevol cas, des del PSIB recorden que Tur ja va advertir que no es presentaria a la reelecció del càrrec. Bel Oliver agraeix “en nom de tots els socialistes de Balears la tasca feta en els seus distints àmbits de responsabilitat en els darrers anys”. El PSIB espera resoldre “aviat” la configuració de la gestora.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF