Balears 21/06/2013

Diego Torres va ser l'autor intel·lectual de la trama Nóos, segons Hisenda

L'Agència Tributària diu Urdangarin va arreplegar 2.714.048 amb els negocis de l'Instituto i el seu exsoci 3.413.829

EFE/ARA Balears
2 min

PalmaHisenda assegura que la "autoria intel·lectual" dels projectes de la trama Nóos s'ha d'atribuir a Diego Torres i que el perfil del seu soci, Iñaki Urdangarin, "resulta orientat cap a la vessant institucional i comercial". Segons figura en l'informe de conclusions que l'Agència Tributària ha remès al jutge que instrueix aquesta causa, Torres exercia un "absolut control" sobre tots els àmbits d'activitat de les societats que formaven l'entramat encobert de Nóos, que s'investiga pel presumpte desviament de fons públics i per frau fiscal. Això sí, tots dos eren els únics responsables de la trama que varen idear per gaudir de contractes privilegiats amb les administracions públiques.

Torres va guanyar 699.781 euros més que no Urdangarin pels negocis relacionats amb la trama entre el 2004 i el 2008. En total, en va aconseguir 3.413.829 euros mentre que el gendre del rei d'Espanya 'només' en va arreplegar 2.714.048, segons Hisenda. D'entre aquests anys només el 2005 Urdangarin va aplegar més doblers que el seu soci: 552.502, per davant dels 528.746 de Torres. El 2007 hauria estat l'any més profitós per tots dos i Torres hauria recaptat 1.719.959 euros mentre que Urdangarin hauria quedat amb 882.475.

Tot i que tant Urdangarin com la seva dona i el secretari de les infantes, Carlos García Revenga, van abandonar els seus càrrecs a l'Institut Nóos al març de 2006, segons l'Agència Tributària, hi ha proves que fins 2008 el duc de Palma "va continuar intervenint activament en favor dels projectes "d'aquesta entitat.

A més, Urdangarin va passar a facturar a través d'Aizoon a empreses que prèviament eren clients de Nóos, i Torres es "reservar" la facturació amb institucions públiques i amb altres entitats privades. L'informe dedica cinc pàgines a explicar les funcions de la dona de Torres, Ana María Tejeiro, també imputada, a la qual considera cap d'administració o recursos humans de la trama de Nóos.

Hisenda assegura que Tejeiro, malgrat figurar nominalment com a sòcia i administradora, no va prendre "cap decisió directiva" ni participar en negociacions, però va tenir "una demostrada i indiscutida participació en les activitats" del conglomerat. "És evident, en fi, que la senyora Tejeiro queda molt lluny d'ostentar cap poder de decisió sobre continguts, projectes, negociacions, contractació i organització interna de Nóos", assenyala l'informe.

El misteri de l'error d'Hisenda

D'una altra banda aquest divendres mateix el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit que dilluns o com a molt tard dimarts se sabran els resultats de la investigació sobre com va poder ser que l'Agència Tributària atribuís erròniament a la infanta Cristina la venda de tretze propietats entre els anys 2005 i 2006 per valor d'1,4 milions d'euros. Montoro ho ha dit després de la reunió del Consell de Ministres i, a més de repetir que demanava perdó a la casa reial espanyola, també l'ha demanat per a "tota la societat".

stats