MEMÒRIA HISTÒRICA
Balears 16/12/2017

Diccionari sobre l’exili menorquí

Portella recull 250 biografies de les família que van fugir de l’horror de la guerra

Ivan Martín
2 min
Josep Portella està satisfet amb el resultat d’un recopilatori que s’ha convertit en un referent de la historiografia de Menorca.

MaóAquest dijous es va posar a la venda Llibre d’exilis, el diccionari biogràfic que relata els detalls de 950 menorquins que varen decidir exiliar-se davant l’horror de la Guerra Civil i el franquisme. L’autor, Josep Portella, ha dedicat més de set anys a recopilar-ne informació i, tal com ell mateix reconeix, “he fet més d’investigador que d’escriptor”. No ha estat fàcil escriure Llibre d’exilis. La temàtica escollida per Portella no és agradable, però sí necessària per restablir la memòria d’aquells menorquins vençuts.

Per Josep Portella, “aquest llibre pretén recopilar la vida d’aquells menorquins que varen partir. Conèixer més coses sobre ells; què varen fer després de la guerra, com eren personalment, de quina manera varen viure la Guerra Civil, els motius pels quals decidiren anar-se’n i com visqueren aquell delicat moment. En les diferents biografies, també es detalla si varen tornar o no a Menorca”. La idea d’aquest document històric és contribuir a la recuperació de noms i obres per a la memòria menorquina.

Llibre d’exilis consta de 700 pàgines i més de 1.000 fotografies, i de fins a un total de 950 biografies, entre les quals cal destacar la referent a Estanislau Ruiz, fundador del PSUC, dirigent polític i conseller de la Generalitat de Catalunya. També sobresurten noms com Liberto Callejas, director del principal diari anarquista espanyol, Solidaridad Obrera, a més de Marçal Pascuchi, assessor del president de la Generalitat, Josep Tarradellas. Persones amb un recorregut de vida amb molts punts en comú i que, curiosament, varen morir en diferents indrets del món.

Josep Portella està satisfet amb el resultat d’un recopilatori que s’ha convertit en un referent de la historiografia de Menorca, malgrat ser conscient que ara l’objectiu és difondre un manual bàsic i que reflecteix l’amplitud de mires de la societat menorquina. De fet, Portella recorda que “el llibre recull uns 600 exiliats a França, entre 200 i 250 a Llatinoamèrica i la resta, a diferents punts d’Espanya. Per municipis, Maó aporta el nombre més significatiu de biografies, ja que era una ciutat on hi havia molts soldats. Ciutadella, es Castell i Alaior també hi contribueixen notablement”.

Les diferents històries que configuren Llibre d’exilis captiven l’autor mateix. Josep Portella reconeix que no és senzill quedar-se amb una en concret, però troba especialment sensible la dels “23 menorquins que varen morir a Alemanya en camps d’extermini, perquè són històries que arrosseguen un final violent. Les trajectòries d’aquells que acaben triomfant en el pla intel·lectual o cultural en els països als quals varen anar també són casos especials”.

El Consell Insular de Menorca col·labora en l’autoedició de Llibre d’exilis, que inicialment ha fet una tiratge de 600 exemplars a un preu de 30 euros. Ja es pot comprar a totes les llibreries de l’illa.

stats