CULTURA
Balears 07/09/2016

Cicle de música en català per a la diada de Mallorca

Diada.cat unirà tres escenaris de tres municipis per a les actuacions de músics mallorquins emergents i acostar altres propostes en català

Margalida Mateu
4 min
El Petit de Cal Eril serà un dels cap de cartell del cicle de música Diada.cat

Palma"La música en català torna a ser present a la diada de Mallorca". Així ho ha manifestat aquest dimecres el vicepresident del Consell de Mallorca i conseller de Cultura, Francesc Miralles, en la presentació de la Diada.cat.

Els municipis de Son Servera, Marratxí (Pont d'Inca) i Porreres seran els escenaris dels tres concerts de música en català que es duran a terme durant els dies 9, 10 i 11 de setembre, inclosos dins dels actes de la #DiadaMallorca16.

La proposta combina grups emergents de Mallorca, que són: Marga Rotger, Salvatge Cor i Xarxa, i de la resta de territori de parla catalana: Xarim Aresté, El petit de Cal Eril i Smoking Souls, que fan diferents estils musicals.

Cartell de la Diada.cat, que se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de setembre

Diada.cat s'estrena aquest setembre com a cicle de música en català i per descentralitzar l'oferta de concerts a Ciutat i és que, segons el conseller de Cultura, la diada musical té tres objectius: els de "recuperar el compromís i el concepte d'unitat de la llengua, que també es demostra entorn de la música: per això en els tres concerts que programam aquest mes de setembre es combinen grups de Mallorca amb grups de la resta de territori de parla catalana. També tenim una clara intenció de promoure la feina dels grups emergents de música de Mallorca i acostar les propostes culturals del Consell als nostres pobles", ha assenyalat Miralles en roda de premsa, en la qual ha estat acompanyat per l'organitzador del cicle, Pere Terrassa, i els músics Marga Rotger i Llorenç Romera de Salvatge Cor, guanyadors del certamen ArtJove d'enguany, a més de representants dels municipis on s'organitzen els concerts.

Pel que fa a la polèmica sobre la identitat de la diada de Mallorca i el seu canvi de data, Miralles ha assegurat que "el tema és en mans d'una comissió d'experts que han de decidir el nou dia per a la diada, si escau; de moment, nosaltres ens adaptam a la festa vigent i des del departament de Cultura apostam per la música emergent i en català per reforçar el programa d'actes de la festivitat".

El programa de la Diada.cat inclou les actuacions següents:

DIVENDRES 9 a les 21.30 h SON SERVERA (Església Nova)

XARIM ARESTÉ + MARGA ROTGER

Xarim Aresté és un guitarrista i cantautor de Flix (Tarragona). Ha col·laborat amb artistes com Sanjosex, Maika Makovski, Paul Fuster, Antonio Arias i els renovats Sopa de Cabra. El 2013 va començar un projecte en solitari amb el disc 'Lladregots'. El 2014 va treure àlbum nou, 'La Rosada'. El 2015 va rebre el 21è Premi Cerverí de lletres per a la cançó 'A l'Univers li sua'.

Marga Rotger (veu i guitarra) és de Mancor de la Vall. L'any passat va decidir formar un projecte musical amb l'ajut de quatre coneguts seus: Genís Gálvez (baix), Carles Grimalt (piano, acordió i veu) i Esther Oller (bateria), amb els quals s'han classificat per a les semifinals del Sona9 l'any 2015. En aquests mesos han tingut temps de gravar un primer EP, 'El viatge' (autoeditat, 2014), on s'endevinen una gran varietat d'influències. La base és el pop, però també hi són presents la 'chanson' francesa, una mica de folk, unes gotes de jazz i aires de rumba. "Per a aquest octubre tenim previst presentar un disc nou", ha manifestat Rotger a la roda de premsa.

DISSABTE 10 a les 22.00 h EL PONT D'INCA (plaça de l'Església)

EL PETIT DE CAL ERIL + SALVATGE COR

El Petit de Cal Eril és un músic que treballa entre la cançó popular i el folk-rock acústic amb tocs de psicodèlia. El seu nom és Joan Pons, nascut a Guissona (Lleida). La seva primera maqueta, 'Per què es grillen les patates?', autoproduïda i autoeditada el 2007, va ser guardonada amb el premi a la creativitat del TR3SC. El seu darrer disc, editat aquest 2016 per la discogràfica Bankrobber, es titula 'La força'.

Salvatge Cor és un jove quartet de rock mallorquí fundat a finals del 2013 pel poeta Llorenç Romera Pericàs (guitarra i veu), sota el lema "pop de dormitori & paraula viva". La formació va anar prenent forma amb la incorporació de Pere Antoni Bestard (Donallop) al baix, Gabriel Abrines (The Prussians) a la guitarra i Ferran Bellver a la bateria. Salvatge cor proposa un espectacle amb influències musicals i literàries que van de Television als Libertines i de Rimbaud a Emily Dickinson. L''U' (Runaway Records, 2015) és el seu primer treball discogràfic i ha tingut una gran acceptació.

DIUMENGE 11 a les 21.30 h PORRERES (plaça de la Vila)

SMOKING SOULS + XARXA

Smoking Souls és un grup de rock de la Marina Alta (País Valencià). Les seves melodies apunten a les emocions i les lletres reconstrueixen l'èpica del dia a dia. El seu darrer disc és 'Nòmades'.

Xarxa és una banda formada per vuit joves que mesclen el rock amb l'ska, el reggae, el punk i qualsevol estil que es posi a tir. Nascuda l'any 2011 al barri de Son Gotleu, la formació es caracteritza pel seu compromís amb la cultura, la societat i la llengua. L'any 2013 acompanyen a l'escenari Obrint Pas en el seu comiat a Es Gremi i publiquen la seva primera maqueta, 'Sant Rafael 82' (desembre 2013). El 2015 han publicat el seu primer EP, 'Lluny d'aquesta riba' (juliol 2015), amb el suport dels seguidors rebut a través d'una campanya de micromecenatge.

stats