OPERACIÓ TERRACOTA

Detinguts amb un equip per fabricar míssils

Tres espanyols i un iranià pensaven enviar material d’ús militar a l’Iran des de Mallorca

La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa que pretenia enviar a l’Iran equips industrials susceptibles de ser emprats per fabricar míssils en un operació en què han estat detingudes quatre persones, tres d’elles de nacionalitat espanyola i l’altra iraniana, a Barcelona, Tarragona i Palma.

El ciutadà iranià que va ser arrestat a Palma dimarts passat té familiars a la capital mallorquina, on regenten diversos negocis que presumptament eren utilitzats per moure els doblers procedents de les transaccions il·lícites.

L’organització també tractava de desviar informació tecnològica de plànols i projectes d’enginyeria a través d’un complex entramat empresarial.

Es practicaren escorcolls en quatre domicilis i a les seus socials de les empreses de la xarxa a Tarragona i Palma, des d’on es duien a terme les activitats il·legals, a més de la coordinació de les altres empreses involucrades.

Als detinguts, als quals se’ls imputa delictes de pertinença a organització criminal, contraban i blanqueig de capitals, se’ls varen confiscar dues màquines de conformat de metalls considerades material de doble ús; és a dir, productes que poden destinar-se a usos tant civils com militars.

Igualment es va intervenir l’equivalent a deu mil euros entre rials iranians i euros, obtinguts amb els beneficis provinents del delicte de contraban, i s’han bloquejat els actius financers de les empreses involucrades.

Els agents obtingueren abundant documentació sobre operacions d’exportació i venda de material de defensa i doble ús i gran quantitat de dispositius d’emmagatzematge informàtic que seran objecte d’estudi.

L’operació, anomenada Terracota, es va iniciar l’any passat quan els agents varen detectar l’adquisició de dues màquines de conformat de metalls per part de diverses persones a una empresa del sector de la defensa al Regne Unit.

La Guàrdia Civil va constatar que les màquines s’havient introduït de manera il·legal a Espanya per tal d’ocultar-ne la veritable destinació i amb la intenció d’esperar el moment més òptim per procedir al seu enviament a l’Iran vulnerant les sancions internacionals que pesen sobre aquest país.

Enviament a l’Iran

Aquesta actuació ha frustrat l’enviament a l’Iran d’unes màquines sotmeses a control, ja que poden ser utilitzades en la fabricació de carcasses de míssils, com també dels elements usats en les centrifugadores de gas emprades en els processos d’enriquiment d’urani.

Per aquest motiu, són sotmeses a vigilància segons diferents règims de control d’exportacions, com el Grup de Subministradors Nuclears (GSN), el Règim de Control de Tecnologies de Míssils (RCTM) i l’Arranjament Wassenaar (AW).

Aquesta operació és fruit del control que exerceix la Guàrdia Civil respecte dels materials de defensa i doble ús, com també de les seves activitats en la lluita contra la proliferació d’armes de destrucció massiva i míssils.

EDICIÓ PAPER 16/09/2018

Consultar aquesta edició en PDF