Publicitat
Publicitat

OPERACIÓ VITRA

Detenen 18 persones a les Balears que formaven part d'una xarxa de tràfic d'anabolitzants

La Guàrdia Civil ha arrestat un total de 41 persones relacionades amb l'organització criminal amb tentacles a mig Espanya

La Guàrdia Civil ha detingut 18 persones a les Illes Balears per formar part d'una presumpta organització criminal que comercialitzava amb fàrmacs prohibits i altres substàncies, la majoria per al dopatge esportiu. Les perquisicions varen arrencar a principis d'any, després que la policia detectàs un centre esportiu a les Balears des del qual s'estarien distribuint les drogues sense cap mena de control sanitari i terapèutic. A hores d'ara, s'investiguen dues persones més.

Els agents també han arrestat diverses persones de la mateixa organització a Barcelona i Tarragona, i en altres ciutats de l'Estat: Madrid, Toledo, Almeria, Màlaga, Canàries i Huelva. Segons un comunicat de l'Institut Armat, s'han detingut un total de 41 persones.

Contactes

Per a la comercialització d'aquests productes, l'organització comptava amb professionals vinculats al culturisme esportiu. Precisament era a través de la xarxa de contactes i, per tant, els seus clients potencials, que aquestes persones aconseguien vendre les substàncies il·legals.

Una vegada identificat el responsable d'aquesta activitat, la Policia Judicial va comprovar que mantenia contactes amb altres estructures criminals dedicades a la mateixa activitat, i que importava des de Portugal, Grècia, Letònia, Polònia, Hongria, Bulgària i els Estats Units, emprant generalment empreses de paqueteria per a la seva posterior distribució als consumidors.

Així, la Guàrdia Civil va constatar que, alhora, aquestes subestructures dependents de l'organització criminal principal posseïen altres vies de subministrament internacional per al proveïment de les substàncies.

Xifres

Els investigadors varen detectar que durant els anys 2016 i 2017 la xarxa hauria realitzat més de 4.400 enviaments amb un pes global de 3,1 tones. Varen calcular, a més, que l'organització podia haver ingressat enguany al voltant de dos milions d'euros. S'han intervingut més de 180.000 euros en metàl·lic.

D'aquesta manera, els investigadors varen identificar diverses cèl·lules de l'organització distribuïdes per províncies espanyoles, dedicades a la comercialització d'aquest tipus de productes. La mateixa banda es dedicava al blanqueig dels doblers que n'obtenien a canvi.

Els investigats utilitzaven identitats falses i estructures comercials per a major seguretat en els enviaments; en ocasions, l'organització gaudia de la complicitat d'empleats de les empreses de transport.

Perills

Segons l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, el consum d'esteroides anabolitzants pot provocar trastorns hepàtics, icterícia, càncers hepàtics, ginecomàstia, hipercolesterolèmia, trastorns en l'erecció i inhibició de la producció d'espermatozous, deformacions mòrbides del cor, augment del risc de sofrir un ictus i fins i tot episodis psicòtics i depressions.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF