Detectats 40 nous positius de 'Xylella fastidiosa' el darrer mes

La Comissió Europea visitarà les Balears per avaluar si concedeix el protocol de contenció entre el 12 i el 23 de juny

La Conselleria de Medi Ambient ha detectat el darrer mes 40 nous exemplars de plantes i arbres infectats per Xylella fastidiosa. Així ho reflecteixen les dades facilitades aquest dimarts pel Govern, que indiquen que el nombre total d'exemplars ja ha augmentat fins a 219. El darrer recompte, en aquest sentit, ascendia a 189.

Formentera, on se n'han analitzat 30 mostres, continua sent l'única illa lliure de 'Xylella'. A Mallorca, ja se n'han detectat 139. A Eivissa, ja n'hi ha 59 i, finalment, 21 a Menorca. 85 d'aquests exemplars han estat eliminats. De la resta, 91 ja s'han notificat al propietari per fer-ne l'arrabassament i la crema, i els altres 43 estan en tràmit de notificar-se.

Distribució per illes

A Menorca, els positius s'han detectat en 3 oliveres, 15 ullastres i 3 polígales, de la subespècie multiplex, mentre que a Eivissa la presència del bacteri s’ha confirmat a una mimosa, una lavanda, dos espígols retallats, tres baladres, 36 oliveres, 15 ullastres i una polígala, totes de les subespècie pauca.

A Mallorca, els positius corresponen a deu oliveres, quaranta-sis ametllers, cinquanta-tres ullastres, catorze polígales, tres cirerers, una prunera, sis romanís, un baladre, dos espígols retallats, una estepa negra, una mimosa i a un cep de vinya d’una parcel·la d’autoconsum de raïm de balança o de taula, fora de les explotacions de vinificació, a Sant Llorenç des Cardassar. En tots els casos en què es coneix la subespècie del bacteri, en aquesta illa, és del tipus fastidiosa i multiplex.

En total, des que l’octubre de 2016 es confirmà el primer positiu de la plaga a Mallorca, s’han pres i analitzat 937 mostres a l’illa, mentre que a Eivissa han estat 277 i a Menorca, 43.

Ja hi ha data per a la visita de la UE

La Comissió Europea ha anunciat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que durà a terme una auditoria a l’Estat entre el 12 i el 23 de juny. Tal com ha remès el Ministeri a la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, la missió no només visitarà les Illes Balears, sinó també altres comunitats autònomes.

Basant-se en els informes tècnics que elabori la missió europea, la Comissió decidirà si, finalment, confirma el protocol de contenció per a les Illes Balears, que s’aplica actualment eliminant només el positiu i prospectant al seu voltant, en lloc del d’erradicació, que suposa eliminar tots els possibles hostes en un radi de 100 metres respecte de la planta infectada. Una mesura que, tal com recorda el Govern, “suposaria un fort impacte econòmic tant per a l’agricultura com per al turisme, ja que el paisatge també es veuria afectat”.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF