CRISI DE GOVERN

Després de la tempesta

L’oposició demana suprimir Transparència i una qüestió de confiança per a Armengol, mentre que els partits del Govern criden a la calma un dia després de la dimissió de la consellera Ruth Mateu
SUPORT Ruth Mateu va deixar despús-ahir el Govern entre aplaudiments dels seus. / ISAAC BUJ

La crisi de govern que divendres provocà la dimissió de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i la sortida de MÉS per Menorca de l’Executiu es troba lluny de solucionar-se. Mentre que des del PSIB donaven ahir la situació per superada, encara està per veure si els menorquins, dolguts perquè consideren Mateu un cap de turc que va evitar la caiguda del vicepresident, Biel Barceló, es mantindran dins els Acords pel Canvi. També podrien exigir-ne una renegociació amb l’amenaça de fer caure el Govern -una decisió que prendran els propers dies.

La caiguda de Mateu i d’altres càrrecs de la Conselleria ha posat en qüestió la supervivència d’aquesta àrea i, de fet, alguns grups de l’oposició exigiren divendres mateix que deixàs d’existir. Mentrestant, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal -també esquitxat per haver adjudicat contractes a dit al cap de campanya de Barceló-, assumeix les competències fins ara assumides per la menorquina.

PP de Menorca

Repta MÉS per Menorca a demanar la dimissió de Barceló

Asunción Pons, la secretària general del PP menorquí, va convidar ahir MÉS per Menorca a demanar la dimissió de Barceló per ser “responsable” de les contractacions. A través d’un comunicat, Pons va denunciar que tant el vicepresident com el conseller Vidal han incomplit el codi ètic del Govern per haver actuat amb “favoritisme”.

La líder dels populars a Menorca també va criticar que MÉS per Menorca surti del Govern sense “haver fet els deures” i va assegurar que li sembla estrany que la formació continuï donant suport al Govern al Parlament, encara que l’Executiu, amb l’expulsió de Mateu i el manteniment de Barceló i Vicenç, l’hagi “maltractada” i hagi estat “deslleial”.

El Pi

Demana que Pilar Costa assumeixi Transparència

“Ja li vam donar la nostra confiança i ha fallat. A partir d’ara, l’àrea de Transparència, l’hauria d’assumir la Conselleria de Presidència”. El portaveu parlamentari d’El Pi, Jaume Font, va criticar ahir que els equips del Pacte sumin “des de novembre trull rere trull” amb “inestabilitat”. Va assegurar que entén el malestar de MÉS per Menorca perquè està “justificat” i va denunciar que la divisió arribi “en un moment molt important, en què s’ha de debatre un nou model de finançament, el nou REB i posar en marxa la regulació del lloguer turístic”.

Ciutadans

Volen que Armengol se sotmeti a una qüestió de confiança

Pel portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, la presidenta del Govern, Francina Armengol, s’hauria de sotmetre a una qüestió de confiança perquè es troba al capdavant d’un executiu “debilitat i dividit” i “no disposa del suport necessari sense haver arribat a la meitat de la legislatura”.

A parer de Pericay, “després del que vam viure ahir -divendres-, que se suma a les crisis precedents, cap ciutadà de les Balears dona ja un duro per l’estabilitat d’aquest Govern”. Per això, considera que una qüestió de confiança és “el mínim que es pot exigir a la presidenta”.

MÉS per Mallorca

Aposta per reconduir la situació pel bé del Pacte

Després de les turbulències de divendres, des de MÉS per Mallorca van voler fer una crida a la calma i van demanar als partits que donen suport al Govern que es “recondueixi la situació pel bé dels acords i de la ciutadania”. En un gest a la reconciliació amb MÉS per Menorca, el portaveu David Abril va afirmar que Ruth Mateu és “un exemple del que s’ha de fer en política”. El diputat va assegurar també que la crisi demostra que el Govern “és diferent de la resta perquè denuncia la corrupció i actua quan fa falta”.

Podem

Demana seny a Menorca i vol oferir noms per a Transparència

Per la seva banda, el secretari general de Podem a les Balears, Alberto Jarabo, va agrair la “contundència” del Govern a l’hora de “defensar l’ètica” i va assegurar que espera que “MÉS per Menorca mantingui el seny i les bones relacions amb el Pacte”. No obstant això, també va recordar que, “si s’han de revisar els Acords pel Canvi, que es revisin”.

En aquest sentit, va negar que la seva formació tingui interès a entrar al Govern, però sí que va assegurar que intentarà influir i proposar substituts per a Ruth Mateu. Tot i que Jarabo va recordar que des de Podem “volen aportar solucions per tal que al Govern se sentin acompanyats”, també va recordar que esperen unes “disculpes àmplies” per part de Barceló i Vidal, motiu pel qual han demanat les seves respectives compareixences.

PSIB

Recorda que els acords del Pacte continuen vius

La secretària d’organització del PSIB, Bel Oliver, va assegurar ahir que, tot i la sortida de MÉS per Menorca del Govern, “els Acords pel Canvi continuen vigents” i que, a més, “s’està complint el full de ruta” marcat per a l’Executiu.

Si bé va afirmar que ara mateix el Govern es troba en una situació “gens desitjada”, Oliver va assegurar que el problema de la Conselleria de Transparència “es resoldrà en breu” i va valorar la “contundència” del Govern.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF