Balears 20/08/2014

Demanen que la gestió de Son Espases sigui tota pública si se'n confirmen les irregularitats

L'exconsellera Castillo confessa que Matas ordenà "arreglar" el concurs per adjudicar l'hospital

Ara Balears/efe
2 min
La Sindicatura detecta “manca de control” i il·legalitats “sistemàtiques” a l’IB-Salut

PalmaLa Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) ha demanat avui que la gestió de l'hospital de Son Espases sigui "totalment pública" si es confirmen irregularitats en l'adjudicació de la seva construcció i que s'anul·li la concessió en serveis no sanitaris que existeix en l'actualitat.

Aquesta petició es produeix després que hagi transcendit que l'exconsellera de Salut Aina Castillo ha confessat a la Fiscalia Anticorrupció que Jaume Matas ordenà que s'"arreglàs" el concurs per a l'adjudicació de les obres de l'hospital de Son Espases.

Arran de la investigació sobre presumptes irregularitats en la concessió de la construcció de l'hospital de Son Espases a la UTE constituïda per Dragados i FCC, la federació ha manifestat en un comunicat que "aquest és el moment que, si se'n demostren les irregularitats, el Govern balear recuperi Son Espases com un hospital de gestió i propietat totalment públiques".

"Si es demostra que hi ha hagut una irregularitat en la concessió, hi ha un motiu perfectament raonable per anul·lar aquesta concessió i perquè el sistema públic es faci càrrec de tot l'hospital en el seu conjunt", ha reclamat el portaveu de la federació, Marciano Sánchez Bayle, en declaracions a Efe.

A Son Espases, la concessionària té adjudicats tots els serveis no assistencials que comprenen bugaderia, esterilització, neteja, desinsectació, gestió d'arxius i de residus, cafeteria i restaurant, seguretat i manteniment, biblioteca, impremta i aparcament.

La FADSP considera que les anomenades col·laboracions publicoprivades "només suposen la derivació de fons públics en benefici dels interessos d'empreses privades i afavoreixen fenòmens de corrupció".

Segons l'entitat, no s'ha demostrat en cap cas que mitjançant aquesta fórmula de gestió es millori la qualitat de l'atenció sanitària, "més aviat al contrari".

"Alhora s'han produït elevats sobrecostos de l'atenció sanitària, fenòmens de 'portes giratòries' amb persones que van col·laborar des de l'Administració en les privatitzacions que després passen a formar part de les empreses adjudicatàries, i s'ha afavorit la corrupció", assenyala la nota.

stats