“Deixin d’assetjar la gent i tornin al camí de la llei”

Rajoy, inflexible, manté que no hi haurà referèndum i en culpa els organitzadors “del que està succeint”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha canviat ni una coma del seu discurs habitual pel que fa al referèndum català, en la visita a Palma d'aquest dissabte, on ha clausurat una trobada de presidents provincials del seu partit.

“No hi haurà referèndum perquè cap democràcia del món pot acceptar que es liquidi la seva constitució, les normes de convivència ni la sobirania nacional”, ha assegurat en un discurs en què  ha afirmat que la democràcia espanyola és “amable i tolerant”. El president espanyol ha afegit que “els responsables del que està succeint” són els organitzadors del referèndum i ha fet una crida a “tornar al camí de la llei, d’on mai s’haurien d’haver apartat”.

“El més sensat, raonable i democràtic és aturar. Posar fi a aquesta situació, als assetjaments a batles i regidors. Posar fi a les manifestacions davant els jutjats per esporuguir els jutges”. “No és de rebut que qui presideix un parlament es manifesti davant una instància judicial”, ha afegit. “Deixin d’assetjar els mitjans que no pensen com vostès, deixin de manipular els infants", ha reclamat en un altre moment del discurs. La persistència en aquesta actitud, ha assegurat, només porta al “ridícul i a una tensió innecessària de la societat”.

Rajoy ha dedicat la primera part del discurs a lloar la “gran nació” que és Espanya, la “modèlica transició” i la manera “encertada” com ha sortit de la crisi. “Però és que, a sobre, Espanya és una democràcia admirable”, ha afirmat “perquè és una de les societats més tolerants d’Europa, on no han sorgit brots de xenofòbia, on no ens fa por la pluralitat”. “Tothom pot pensar el que vulgui, resar el que vulgui, parlar l’idioma que vulgui. Es pot ser d’esquerres, de dretes, independentista o, fins i tot, antisistema”, ha afegit.

Rajoy ha lloat la llibertat d’expressió espanyola, que “empara moltes ximpleries, com que a Espanya hi ha presos polítics”. En aquest punt, ha indicat que “és una falsedat enorme, però ho pot dir un portaveu en el Congrés perquè hi ha llibertat d’expressió”. “El que no es pot fer”, ha afegit”, és imposar les teves idees als altres”.

“L’únic que no empara la Constitució és el delicte, la desobediència o l’abús. Aquesta és la línia vermella que ni Espanya ni cap altre país del món poden tolerar”, hi ha insistit. En aquest sentit, ha dit que està disposat a continuar fent política amb els polítics catalans, però ha advertit que “saltar-se la llei a la torera no és política”.

Millo nega que hagin 'llevat' els Mossos a la Generalitat

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha negat, en finalitzar el discurs de Rajoy, que l’Estat hagi pres les competències de Seguretat als Mossos. “D’acord amb la situació que s’està vivint a Catalunya i davant la necessitat d’incrementar la seguretat i amb l’objectiu d’impedir i paralitzar el referèndum, que és il·legal, el que s’ha decidit és donar suport als Mossos i enviar-hi efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional”, ha precisat. “Per donar compliment a aquesta finalitat, cal garantir un organisme de coordinació dels tres cossos. Aquest dematí, el que s’ha comunicat és que aquesta coordinació la realitzi la secretari d’Estat de Seguretat”, ha afegit.

Millo ha eludit condemnar, explícitament, les agressions que un grup d’ultres va realitzar en una manifestació ahir a Barcelona i s’ha limitat a fer una crida “a la calma i a la serenitat”. Amb tot, ha aprofitat per “demanar a les autoritats de la Generalitat que deixi d’encoratjar els manifestants, que digui la veritat, que sigui honesta amb els catalans, que no parli d’actes de repressió, que no parli de pèrdua de sobirania, perquè aquesta no és la realitat i encoratjar aquest tipus de missatges desemboca en la possibilitat de provocar actuacions al carrer que no desitjam”.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF