Publicitat
Publicitat

TERRITORI AIGUA

El Defensor del Poble envesteix Cort per les Fontanelles

Demana explicacions sobre la legalitat de la llicència i sobre l’impacte ambiental provocat

El Defensor del Poble es va adreçar a l’equip de govern de Mateu Isern a principi de maig d’enguany per demanar-li explicacions de per què no s’anul·la la llicència “o llicències d’edificació o d’activitats” de les Fontanelles, una vegada ha estat impugnada per dos motius que aquest organ pren en consideració: el seu impacte ambiental i el fet que es pretengui fer una gran superfície amb llicència de 22 edificis diferents i amb un ús “indeterminat”.

El responsable d’urbanisme de l’anterior equip, Jesús Valls, no va informar públicament d’aquest requeriment ni hi ha constància que hagués respost la llista de peticions que formula el Defensor del Poble, que actua a instàncies de l’advocat alacantí Raul Sánchez. Aquest misser va impugnar la llicència d’usos indeterminats de les Fontanelles, l’única que té formalment atorgada el promotor del macrocentre comercial Unibail Rodamco i que actualment no li permet executar el projecte que pretén dur a terme. Sánchez manté una llarga batalla jurídica contra la construcció de qualsevol instal·lació comercial a la zona humida i va acudir al Defensor del Poble per denunciar l’opacitat de l’administració municipal, i també l’autonòmica, en tot el procediment, i el presumpte incompliment de la llei a l’hora d’arxivar els drets adquirits dels promotors quan se’ls va desestimar per part de Comerç la capacitat d’operar com a gran establiment comercial.

Dret a la informació

El contundent requeriment del Defensor del Poble, signat per l’adjunt Francisco Fernández Marugán, ratifica el dret del demandant d’obtenir informació dels expedients i qüestiona un informe jurídic de la Direcció General de Comerç amb data de 2014, segons el qual no se li facilità còpia dels expedients perquè la matèria objecte del procediment era comercial i no urbanística. El Defensor del Poble considera que és més que evident que hi ha una afectació territorial i recorda que el projecte ha d’incorporar precisament informació sobre els seus impactes fins i tot en matèria acústica i energètica i, per tant, sí que un particular pot invocar el dret a obtenir informació del procediment.

L’adjunt al Defensor del Poble interpel·la Cort perquè acrediti “si pensa declarar la nul·litat de les llicències i, en cas contrari, els motius pels quals no ho farà”. Igualment, demana informació respecte de “les mesures cautelars adoptades per paralitzar les obres del centre”.

Inspecció

Un dels altres aspectes que preocupen el Defensor del Poble és que no s’hagin controlat a bastament les obres, en el sentit d’assegurar-se que actualment no s’hi du a terme la construcció d’un gran centre comercial, ja que el promotor no disposa de la preceptiva llicència. Es demana a la Direcció General de Comerç que reporti les inspeccions realitzades i el seu resultat.

El Defensor del Poble també s’interessa pel grau de compliment del Pla de vigilància ambiental, un instrument que ha de garantir la mínima afectació a la flora i fauna de la darrera zona humida de Palma i del qual tampoc l’Ajuntament no ha oferit cap informació pública. Francisco Fernández especifica que s’ha d’acreditar que “les obres que s’hi han fet“s’ajustin íntegrament a la normativa ambiental d’aplicacio per a la protecció de la zona humida de les Fontanelles”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF