VINYÒVOL
Balears 31/12/2017

Darreres anotacions del 2017

Se’m fa difícil escriure sabent que serà llegit el darrer dia de l’any

Andreu Majoral
4 min
L'ofrena floral al rei en Jaume I.

EnòlegSe’m fa difícil escriure sabent que serà llegit el darrer dia de l’any; és complicat pensar quin tema pot interessar el dia que ja deveu tenir a punt els vins, xampanys, menjars i els raïms per gaudir del sopar i la festa de Cap d’Any. Per això, en primer lloc vull donar els molts d’anys a tots els mallorquins i mallorquines, ja que avui celebram la Diada de Mallorca, dia en què el rei Jaume I entrà a Ciutat de Mallorca. Cada poble té apuntat al seu calendari emocional els dies de celebracions que els uneixen com a col·lectiu: n’hi ha que s’han posat d’acord a celebrar descobriments; d’altres, a celebrar derrotes, i d’altres, com en el cas dels mallorquins, seguim amb delit el calendari litúrgic –aviat gaudirem les festes de Sant Antoni– i amb cert passotisme les dates històriques que ens han conformat com a poble. La commemoració de la festa de l’Estendard no provoca grans aglomeracions d’actes, ni multitud de senyeres als balcons, ni riuades de gent; certament, és poc celebrada per la ciutadania, però mai ha estat descuidada ni ignorada, ja que s’ha convertit en una de les celebracions civils més antigues d’Europa i esperam que duri molts anys més.

Al cap i a la fi, no som un poble tan individualista ni desconfiat com diuen els tòpics; quan apareixen projectes col·laboratius il·lusionants tenim la capacitat d’aparcar les nostres diferències i emprendre conjuntament un nou camí. Si feim un petit repàs de les darreres novetats del sector vitivinícola de Mallorca, trobam que la feina en equip, la tenacitat i la constància són valors que donen grans resultats i que estan en plena efervescència. N’és un bon exemple l’entrada del municipi de Santanyí en la DO Pla i Llevant de Mallorca. La perseverança i la feixuga feina administrativa de la gent de Santanyí i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen ha donat fruit i la Unió Europea aprovà, aquest darrer trimestre, l’expedient d’incorporació. Ho resumia molt bé Miquel Manresa, vinater i viticultor del celler Son Alegre, en un tast de vins a Santanyí: “És increïble veure com tots estaven a favor d’aquesta incorporació i que s’havien fet un caramull de papers i, així i tot, han tardat quasi quatre anys!”. A més, llançà a l’aire una irònica pregunta: “Us ho imaginau si algú no hi hagués estat d’acord?”.

La gran novetat d’enguany ha estat la creació del Consell Regulador de Vi de la Terra de Mallorca, que ha aprovat la normativa que regirà tots els cellers que estiguin dins aquesta IGP –actualment, són la majoria de cellers de Mallorca, i van en augment. A partir d’ara hi haurà una promoció conjunta dels vins, una major comunicació entre els cellers i uns controls de qualitat que haurien d’acreditar la bona qualitat dels vins que duen el segell. Després d’un inici que feia presagiar que el projecte podria naufragar a causa de la desconfiança i algunes desavinences entre diversos operadors del sector, aparegué, pausadament i sense fer gens de renou mediàtic, el tarannà dialogant d’un felanitxer que aconseguí calmar les aigües i va fer possible que el projecte arranqui amb bones perspectives. Fa un mes tingueren lloc les eleccions del Consell Regulador i foren elegits com a representants dels cellers: Binigrau, Can Majoral, Pere Seda i Vinyes Mortitx; com a representants dels viticultors: Can Ribas, Simó Oliver, Sebastià Ordines i Pere Ignasi Obrador. Aquest consell nomenà Antoni Bennàssar Roig com a president del Vi de la Terra de Mallorca; és un professor de la UIB que tindrà molta tasca, ja que també és el president de la DO Pla i Llevant –aquests dies que tant es debat si els gestors han de tenir un perfil tècnic, Toni és un bon exemple de persona que no era del sector i ja fa dotze anys que és president de la DO Pla i Llevant; i ara l’han cercat per ser el cap visible del Vi de la Terra de Mallorca.

Acabam l’any amb l’elecció de dos joves com a secretari general i portaveu del sindicat Unió de Pagesos. Després de 40 anys hi ha un bon relleu i, aquesta vegada, dos vinyòvols del Raiguer: Toni Sans té més de deu quarterades de vinya i ja té projecte de celler en marxa (hi estarem atents), mentre que Sebastià Ordines, amb unes quinze quarterades, enguany encara continuarà plantant, i té el celler 7103, que ja és una realitat des de fa uns quatre anys.

Vi recomanat Negre jove Mantonegro 2016

Celler 7103 (Santa Maria)

De ben segur que avui vespre tindreu vins de preu salat a la taula per celebrar una nit de disbauxa, per això m’endins a cercar un vi de menys de deu euros, que solen ser les sabates que donen solidesa als projectes vitivinícoles i que ens solen indicar el tarannà dels vinaters. A cop d’il·lusió, feina, rialles i molt de coratge, els joves hereus de mantonegros, premsals i tot raïm que sigui tradicional, Sebastià Ordines i Pep Cànaves, van acumulant quarterades i, si no aturen aviat, hauran d’ampliar el seu celler, anomenat 7103. Honestedat dins la copa; regalim, fulles seques i fruita madura que ens demana un tros de carn, la suavitat i calidesa en boca que ens recorda que d’aquí a quinze dies tenim torrades.

stats