El diputat Damià Borràs veu "complicat" el resultat de la Llei de turisme

Els hotelers menorquins també mostren el seu desacord i consideren que el Govern balear no ha fet un esforç per entendre les particularitats de Menorca

El diputat menorquí del PSIB-PSOE Damià Borràs ha reconegut la complexitat del resultat de la modificació de la Llei de turisme de Balears. Borràs diu que "ara cal veure com queda tot en l'àmbit jurídic. El que havia de canviar Podem no s'ha fet i curiosament el que volien impedir ara serà més fàcil que mai. És una llei de difícil aplicació". 

Segons el diputat menorquí, "Podem creu que a Eivissa i Mallorca no es pot llogar res. Nosaltres, la majoria de grups polítics, creim que aquestes mesures s'han de decidir des d'Eivissa i Palma, respectivament. Si l'Executiu ho consentís, estaríem trepitjant les competències de les dues illes i menyspreant el paper dels consells". En referència a Menorca, Damià Borràs explica que "a aquells que llogaven de manera legal no els afecta la llei. Poden continuar fent-ho. En canvi, els que ho feien a través de plataformes comercialitzadores han d'entendre que s'ha de regular. S'ha de posar ordre, no prohibir. Són impostos que no es paguen i afavoreix un tipus d'economia que no beneficia el conjunt de la societat".

Borràs ha recordat que "Menorca continua exempta d'intercanvi de places turístiques. La llei preveu una estacionalitat per a la nostra illa. No es tracta de perseguir el petit propietari, però sí les plataformes que ho comercialitzen. Aquestes hauran de registrar, pagar impostos i fer contractes per poder continuar amb l'activitat".

Ashome, també en contra

L'Associació Hotelera de Menorca ha fet públic un comunicat en el qual lamenta l'aprovació de les modificacions de la llei. Consideren que el cas de l'illa s'havia d'estudiar i analitzar de manera diferenciada i demanen consens per evitar un "creixement descontrolat". Els hotelers no comparteixen que l'Administració no controli la il·legalitat i remarquen que s'està fomentant una política d'augment de places turístiques perjudicial per a tot Menorca. El qualsevol cas, Ashome espera el text definitiu per analitzar-lo i prendre mesures si escau. 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF