SOCIETAT
Balears 10/11/2016

Cristina Almeida: “Si la vida ens dóna més temps, no ens pot llevar drets”

L'advocada ha participat en la presentació de l''Anuari de l'Envelliment', publicat per la UIB

Montse Terrasa
2 min
Cristina Almeida, a la presentació de l'Anuari.

PalmaL'advocada Cristina Almeida diu que l'edat li ha donat encara més descaradura i força per no aturar-se davant ningú, i es mostra convençuda que la gent envelleix en sintonia amb la manera que ha viscut. Almeida ha estat l'encarregada d'oferir una conferència amb motiu de la presentació de l''Anuari de l'Envelliment de les Illes Balears', publicat per la UIB i presentat, aquest dijous, al Col·legi d'Advocats.

'Edat envellida, mentalitat rejovenida' és el títol de la conferència que ha pronunciat Cristina Almeida a Palma, convidada per Carmen Orte, catedràtica de pedagogia de la UIB i coordinadora de l'anuari, per ser un exemple de persona "activa" als 72 anys.

L'advocada ha reflexionat sobre com envelleix la gent. "L'envelliment físic no correspon a un envelliment mental sinó a un enriquiment mental", ha defensat Almeida, que ha reclamat mesures per tal que "les persones grans tinguin la vida que els correspon".

"Sembla que arribis a una edat en què no tens dret a viure la teva vida, sinó que vius a través dels altres", ha afegit l'expolítica. "Si la vida ens dóna més temps, no ens pot llevar drets", ha conclòs.

Alguns dels temes de l'anuari

La presentació de l'anuari, que ha arribat a la novena edició, ha inclòs l'assistència d'alguns dels autors dels 24 articles que componen el llibre. Carmen Orte és una d'ells i en aquesta edició s'ha centrat, juntament amb Aina Mascaró Juan, en l'amor a través de les cites en línia. En aquest capítol es posa de manifest que les persones grans que participen en aquestes pàgines "no s'hi senten del tot còmodes", encara que és un camp en expansió.

Ferran Dídac Lluch, Cristina Almeida, Carmen Orte, Manuel del Río i José Manuel Portalo.

Manuel del Río, coordinador mèdic de la unitat d'hospitalització a domicili de Son Espases, ha comentat que aquest tipus d'atenció està obtenint bons resultats i que "el pacient es recupera abans".

Respecte de les persones que reben quimioteràpia a la seva llar, Del Río ha assegurat que no hi ha efectes secundaris i que el cost de l'assistència es redueix fins a un 45%.

Per la seva banda, José Manuel Portalo, director insular de Persones amb Discapacitat a l'IMAS, ha destacat que a Mallorca s'ha avançat "moltíssim" en els darrers 30 anys, fins al punt de tenir una normativa innovadora específica per a persones amb discapacitat, que ha sabut adaptar les millors mesures d'altres llocs.

A pesar dels avenços, Portalo insta a fer més feina perquè el grau de cobertura de les necessitats no és similar en tots els perfils de discapacitat.

El geògraf Ferran Dídac Lluch és l'autor de l'article sobre indicadors estadístics bàsics que, una vegada més, demostren la tendència creixent cap a l'envelliment de la població. Aquest expert en estadística ha remarcat la necessitat de disposar d'informació més acurada sobre la tercera edat mitjançant la realització d'una enquesta.

stats