FELANITX
Balears 28/08/2013

La Guàrdia Civil blinda les autoritats dels insults en el Cosso de Felanitx

La penya ha retirat el pal·li als polítics a la sortida de missa en una festa envoltada de polèmica per les mesures de seguretat

J. SITGES/ARA Balears
3 min

Felanitx/Palma"Fora barreres", "els doblers" o "hola Biel" -amb referència al batle, Gabriel Tauler- i tota mena d'insults han estat alguns dels crits més repetits contra les autoritats a la sortida de la missa de Sant Agustí a Felanitx. La polèmica per les fortes mesures de seguretat, les tanques i la vigilància de la Guàrdia Civil ha enrarit un dels principals emblemes de les festes de la població.

Les autoritats que han escoltat la missa a l'església del convent, com la presidenta del Parlament, Margalida Durán; el conseller de Salut, Antoni Sansaloni; la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Soler; i la portaveu socialista, Francina Armengol -a més del batle-, hi han entrat i n'han sortit protegides per agents de la Guàrdia Civil i tanques que barraven el pas franc a la plaça. De fet, els membres d'El Cosso fins i tot han hagut de negociar perquè el tradicional pal·li, per sota del qual fan passar les autoritats, i la protagonista de la festa de la penya, la Quica -una gallina dissecada-, poguessin ser a la plaça.

Ho han aconseguit, tot i que bona part dels membres d'El Cosso han quedat fora de la plaça, i els Cavallets han sortit de l'església passant per davall el pal·li d'El Cosso, com també ho ha fet l'exrector Llorenç Lladó, que ha donat suport públic a El Cosso i fa anys que la penya el fa passar a cavallet sota pal·li. Quan anaven a sortir les autoritats, però, els d'El Cosso han retirat el pal·li per on tradicionalment les feien passar i el públic les ha insultades. Fins i tot alguns assistents han esquitxat els polítics amb aigua.

La penya que dóna el nom a aquesta part de les festes de Sant Agustí havia començat el seu peculiar ritual anual a les vuit del matí, escenificant la revifada de la Quica, la gallina dissecada que duen a passejar cada any pel poble. Després de 'ressuscitar-la' han berenat a la plaça de les Palmeres i, en acabar, s'ha fet el pregó. Toni Albons, històric d'El Cosso, ha estat el pregoner enguany, un any especial, amb el record dels incidents d'en fa dos i enmig de la polèmica.

Avui és el dia gran d'El Cosso i, com ja comença a ser tradició, no s'han fet esperar els enfrontaments amb els representants municipals, que són partidaris d'una festa més institucionalitzada i han ordenat mesures de seguretat extraordinàries per evitar qualsevol mena de polèmica.

Forces policials i barreres

Des d'El Cosso es reclamà ahir a l'Ajuntament que "a la sortida de l'ofici del convent no hi hagi forces policials ni barreres que impedeixin el desenvolupament habitual de la festa". No va servir de res. El batle, Gabriel Tauler, assegurà que des dels incidents del 2011 "qui coordina la seguretat aquest dia és la Guàrdia Civil i la seva actuació s'adequarà a la realitat que es visqui davant el convent". Amb tot, els felanitxers ja havien pogut veure com les barreres s'acumulaven aquests dies a l'entorn de l'església del convent, que és el lloc on tradicionalment la penya desplega el famós pal·li perquè les autoritats passin per davall quan surten de l'ofici.

Polèmica a la xarxes

El hashtag #holaBiel es popularitzà quan el batle anuncià públicament que intentaria rastrejar a les xarxes socials què pensen els felanitxers de l'escena que es viu cada any davall el pal·li que la penya col·loca davant el convent. Els darrers dies ha tornat a triomfar a les xarxes socials i ha servit per encalentir els motors de la befa, que és l'ingredient principal de la festa que organitza El Cosso. "Per què passi la guarda d'ovelles de Company?", demanava per la utilitat de les barreres del convent un ususari des de Twitter. Un altre es mofava del poc èxit de públic que tenen les revetles d'enguany dient: "Al Cosso hi haurà més gent que a la revetla de dissabte". I des de la plataforma Felanitx en Moviment, que defensa la festa popular del Cosso, deixaren clar que volen "unes festes tranquil·les i en pau, sense barreres, ni militars, ni flits!".

Emblema

Les festes de Sant Agustí a Felanitx arriben cada any amb dos emblemes. Un el representa la dansa dels Cavallets, figures de la cultura popular que nins i nines d'entre 10 i 13 anys treuen a ballar i que estan documentades ja en el segle XVII. Els Cavallets donaren ahir el sus al gruix de la festa de Sant Agustí. Sortiren a les 19 hores puntuals de la Casa de Cultura de Felanitx per recórrer els carrers del poble amb els dimonis i els caparrots. L'altre emblema el representa la penya El Cosso, la més multitudinària del poble i la més partidària de la festa popular i de la disbauxa, una filosofia que des de fa 30 anys els manté organitzant una festa paral·lela a l'oficial.

stats