Balears 10/08/2013

Cort trigaria 43 anys a pagar el deute municipal

L'Ajuntament de Llucmajor en necessitaria 23,4, segons un informe de la Sindicatura de Comptes

Efe
2 min

PalmaL'Ajuntament de Palma necessitaria un termini mínim de 43 anys per pagar el seu deute i el de Llucmajor 23,4, segons l'informe dels comptes generals de 2010 dels dotze consistoris de les illes amb una població superior a 20.000 habitants, elaborat per la Sindicatura de Comptes.

Aquests dos ajuntaments són els únics de la llista superen els deu anys de termini mínim per poder amortitzar el seu deute i entre els que manco temps necessitarien hi ha els consistoris de Calvià i Marratxí, segons recull l'informe, que basa el càlcul en la capacitat d'estalvi que mostra la liquidació del pressupost de l'exercici 2010 dels consistoris.

La mitjana de l'endeutament sobre els ingressos corrents dels dotze ajuntaments més poblats de les Illes Balears és del 72,3%, una mitjana, 52,7 punts percentuals per sota del límit fixat en l'article 53 del Text refós de la Llei de Hisendes Locals (TRLHL).

La mitjana de l'estalvi net dels dotze ajuntaments és del 6,2%. L'Ajuntament de Palma és l'únic que no té estalvi net positiu, i demostra la incapacitat de l'entitat per fer front a les obligacions financeres amb els ingressos corrents. Això suposa l'incompliment d'un dels requisits que estableix l'article 53 del TRLHL per incrementar l'endeutament, i implica la necessitat d'aprovar un pla de sanejament.

L'Ajuntament de Llucmajor presenta l'indicador d'endeutament sobre els ingressos corrents més alt (116,7%), encara que el redueix en 17,3 punts percentuals respecte a l'exercici anterior. Palma té un endeutament del 83,2%. Calvià també retalla el deute en un 34,2% respecte als seus ingressos totals. Santa Eulària des Riu, canvi, augmenta el deute en 19,7 punts, fet que implica que l'import del seu deute superi els seus ingressos corrents.

El cost financer mitjà de l'Ajuntament de Manacor, amb un 6,3%, és l'únic que supera el 5%. Els d'Inca i de Santa Eulàlia no arriben al 2%. D'una altra banda l'informe assenyala que la mitjana de l'índex de sostenibilitat pressupostària dels ajuntaments estudiats és de 6,8%. Els ajuntaments de Ciutadella de Menorca i Palma són els únics que presenten un resultat negatiu d'aquest indicador, com a conseqüència del dèficit generat durant l'exercici 2010.

Els ajuntaments de Ciutadella, Llucmajor i Sant Josep de sa Talaia incompleixen l'objectiu d'estabilitat pressupostària, si bé només els dos primers estarien obligats a aprovar un pla econòmic financer de reequilibri, ja que presenten un dèficit en el saldo no financer superior al límit del 5,5% fixat per a l'exercici 2010.

Entre les recomanacions que fa la Sindicatura de Comptes arran de l'informe, destaca la necessitat que inverteixin el signe del marge pressupostari estructural o el millorin reduint les despeses estructurals i incrementant els ingressos recurrents. Això ho indica especialment per als ajuntaments de Palma, Ciutadella, Eivissa, Inca, Llucmajor, Manacor, Marratxí i Sant Antoni. D'aquesta manera es podria aconseguir un superàvit que cobreixi l'excedent pressupostari acumulat negatiu que arrosseguen, sobretot pel que fa als ajuntaments de Llucmajor, Marratxí i Palma.

stats