Cort treu pit amb 3,5 milions destinats a habitatge

S'obre una ajuda a joves per accedir a un lloguer i es rehabilitaran finques de barris vulnerables

L'Ajuntament de Palma vol treure pit de les inversions que, per a l'any que ve, s'espera que vagin destinats a habitatge. El regidor de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, José Hila, ha explicat les novetats i els programes que es repetiran en aquesta direcció.

Una de les novetats importants és la subvenció de 250.000 euros per a lloguer jove. "Innovam i ens posam al costat d'un sector de la població que necessita molta ajuda per accedir a l'habitatge", ha subratllat Hila. En aquest sentit, ha assegurat que els joves tindran un "aliat" per trobar habitatge. Encara no hi ha les bases, però la idea és que puguin accedir a l'ajuda joves que tinguin una renda pròxima al miler d'euros.

Una altra partida, que es repeteix de l'any passat, és la rehabilitació d'habitatges i edificis a barris vulnerables de la ciutat. Ja es van donar 600.000 a Son Gotleu (14 comunitats) i al Camp Redó (11 comunitats). Per al proper any, pujarà a 800.000 euros i s'hi afegirà el barri de Verge de Lluc. Per altra banda, 311.000 euros seran destinats a la inversió per a la reforma del parc d'habitatges que té l'Ajuntament.

Als Pullman, de Cala Major, es contractaran quatre professionals, tres treballadors socials i un arquitecte per a un estudi en profunditat dels edificis i que millorin. "Són un problema al barri i la ciutat. No volem mirar a cap altra banda, com s'ha fet molts anys, per donar dignitat als edificis i ajudar tot l'entorn a millorar".

Esbucament al Camp Redó

Cal tenir en compte, també, l'esbucament del bloc VIII al Camp Redó (habitatges de Corea) i s'adequarà el solar que quedi. En concepte de capitalitat, l'Ajuntament ha obtingut 550.000 euros que també serviran per adequar el solar que va quedar sense fer la passada legislatura.

Per part de Benestar Social, també es destinen 1,3 milions d'euros a ajudes al lloguer, que gestiona l'Oficina Antidesnonaments. Hila també ha recordat els cinc solars que se cediran al Govern per promocionar l'habitatge públic, per fer-ne 141. També es parla amb promotors privats perquè posin en marxa promocions aturades, com Son Busquets, i amb habitatges de protecció oficial.

L'Ajuntament argumenta que el seu pla de xoc per fer front als desnonaments són, precisament, aquestes inversions, ja que la posada en marxa de l'Oficina Antidesnonaments ha suposat, fins ara, evitar que 800 famílies quedin sense casa.

Amb els bancs les converses ja són més complicades. Si bé a través de l'Oficina Antidesnonaments el diàleg funciona, perquè puguin cedir pisos a l'àmbit territorial és més difícil. L'Ajuntament ha ofert un conveni perquè el Consistori gestioni el lloguer i els bancs fixin un lloguer social. Cort cerca una família i garanteix al banc uns mesos de lloguer per si deixa de pagar. Però aquestes decisions les prenen les centrals de Madrid i encara no hi ha hagut cap cessió.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF