Balears 18/11/2015

Cort retira el crucifix de la sala de plens i mou el bust de Felip VI

El tripartit de l'Ajuntament de Palma pren la mesura acordada aquest estiu i l'emmarca en una reordenació dels símbols que presideixen l'espai

Lluís Planas
3 min
/ISAAC BUJ

PalmaEl crucifix i el bust del rei Felip VI ja no presideixen la sala de plens de Cort. El govern tripartit de l'Ajuntament de Palma, format pel PSIB, MÉS i Som, ha pres la decisió de retirar la figura religiosa de la sala i de moure de lloc l'efígie del monarca. L'acord es va prendre aquest estiu, tal com avançà aquest diari, i coincidint amb la polèmica al Consistori de Barcelona quan el govern d’Ada Colau retirà el bust del rei Joan Carles I una vegada que aquest abdicà, i s'ha volgut emmarcar en una reordenació dels símbols i elements que presideixen aquest espai de Cort. L'actuació ja s'ha dut a terme i el regidor de Cultura i Patrimoni, Miquel Perelló (MÉS), i el cronista oficial de la ciutat, Bartomeu Bestard, en donen els detalls aquest dimecres al matí.

L'estructura de fusta i els domassos darrere la cadira del batle que envoltaven les dues figures han estat retirats totalment en aquesta actuació, mentre que el seu espai l'ocupen ara els retrats de fills i filles il·lustres de la ciutat que hi ha a la sala de plens. No queda rastre del crucifix, mentre que el bust del rei Felip VI s'ha traslladat a una de les cantonades, just damunt de les banderes oficials.

Mentre que la retirada del crucifix es justifica perquè es considera que la seva presència vulnera els drets fonamentals referits a la igualtat, llibertat religiosa i aconfessionalitat de l’Estat, reconeguts en la Constitució espanyola, la del bust del rei actual, Felip VI, podria haver xocat amb la llei, perquè un reial decret de l’any 1986 estableix que tots els ajuntaments espanyols hauran de col·locar una “efígie” del rei en “un lloc preferent de la sala de sessions”, però sense especificar quin. D'aquesta manera, el tripartit ha decidit cercar una altra ubicació a la sala de plens de Cort per al bust de Felip VI, però aquest deixarà de presidir l’espai, damunt de la cadira del batle, com ha fet fins ara.

Aquest bust del nou monarca espanyol fa poc més d'un any que es va instal·lar a la sala de plens de l'Ajuntament de Palma. Mesos després que Felip VI accedís a la corona, l'anterior equip de govern del PP a Cort, a iniciativa de l'exregidor de Cultura Fernando Gilet, encarregà un bust de bronze obscur del nou rei per substituir l’anterior efígie de Joan Carles I, que era de marbre blanc. La peça costà 6.765 euros i va ser obra de l’artista cordovès Marcos Aurelio Dueñas. Gilet mostrà satisfacció per haver estat l’Ajuntament de Palma una de les primeres institucions presidides per la figura del nou rei.

El crucifix i el bust de bronze obscur del rei Felip VI, aquest darrer instal·lat l’octubre passat, presideixen la sala de plens de Cort just damunt de la cadira del batle.

L'equip de govern del PP rebutjà en aquella ocasió i en altres la proposta feta pel grup de MÉS de substituir el bust del rei per un d’Emili Darder, el batle republicà de Palma assassinat en el seu càrrec pels feixistes i declarat Fill Il·lustre de la ciutat. Aprofitant el relleu en la corona espanyola, l'exportaveu ecosobiranista Antoni Verger tornà a presentar la proposta i fins i tot oferí el bust d’Emili Darder que havia elaborat l’artista Eduard Servera –assegurà que aquest estava disposat a cedir-lo gratuïtament a l’Ajuntament de Palma–. La majoria dels populars en aquell moment rebutjà la proposta, mentre que el PSIB, com MÉS a l’oposició, s’hi va abstenir i considerà necessari aprofitar la situació per “analitzar de manera global quins han de ser els símbols que han de presidir la sala de plens de l’Ajuntament i la seva ubicació", referint-se així també al crucifix, posició que és la que s'ha acabat executant ara, amb aquests grups al govern municipal.

stats