PRESSUPOSTS MUNICIPALS

Cort retalla 2,8 milions d'euros l'aportació a Emaya per a la neteja

Truyol (MÉS) sosté que es tracta d'una previsió "més realista", mentre que l'empresa obre el debat sobre el nou sistema de recollida en el centre de la ciutat

L'Ajuntament de Palma retallarà l'any que ve 2,8 milions d'euros la partida pressupostària per subvencionar el servei de neteja viària d'Emaya. La reducció d'aquesta aportació municipal representarà més de la meitat de la davallada del pressupost de l'empresa pública per al 2016, que serà de 107.132.652 euros, uns 4,5 manco que el d'enguany. Mentre que Emaya obté la seva major part dels beneficis amb l'explotació del servei d'aigua i clavegueram, la prestació del servei de neteja viària i recollida de fems és deficitària i l'empresa municipal necessita la subvenció municipal. Durant el mandat del govern municipal de Mateu Isern (PP), aquesta aportació ja va patir una retallada global d'uns 5,5 milions d'euros, la qual cosa va ser denunciada per l'oposició, llavors el PSIB i MÉS, com el motiu del ressentiment del servei i les queixes ciutadanes per la brutor.

La tinent de batle responsable d'Emaya, Neus Truyol (MÉS), abans del consell d'administració de l'empresa que ha aprovat els comptes, ha justificat la reducció de 2,8 milions de la subvenció municipal per a la neteja viària explicant que es tracta d'una previsió "més realista". Ha dit així que durant el mandat passat "el que succeïa és que no es complia la partida pressupostària i s'anava retallant el pressupost durant l'exercici", mentre que ara hi haurà puntualitat en els pagaments de l'Ajuntament a Emaya perquè abans es torbaven fins a sis i vuit mesos. Com a exemple, des de l'empresa s'ha explicat que l'aportació municipal d'enguany serà finalment 2,9 milions inferior a la que es va pressupostar, una situació que en qualsevol cas el nou equip de govern no ha equilibrat, i es tracta d'aquesta manera d'una xifra semblant a la reducció que es preveu ara d'entrada amb vista a l'any 2016.

Truyol, que ha comparegut amb la gerent Imma Mayol i el nou director de Qualitat Urbana, Felipe Belinchón, ha volgut remarcar que, malgrat la reducció de la partida pressupostària, Emaya intensificarà i farà més eficient la gestió del servei de neteja. Com a mostra d'això ha anunciat que ja s'ha posat en marxa la creació d'un borsí d'unes 200 persones per a la contractació de treballadors de manera eventual per cobrir baixes i fer substitucions de personal de manera més àgil, amb una vigència de tres anys. El procés s'obrirà el proper dia 20 i el borsí podria ser efectiu a partir del proper mes de gener. La tinent de batle també ha recordat les contractacions de personal de reforç per a la neteja viària i la recollida de residus que ja s'han fet durant el passat estiu. 

Alternatives per a la recollida de fems en el centre històric

Al marge d'això, Truyol i la direcció de l'empresa han presentat l'informe encarregat per establir les alternatives per a la recollida de fems en el centre històric, ara que el fallit sistema soterrat de recollida pneumàtica ja està sent retirat. Les quatre opcions damunt la taula són la recollida amb contenidors mòbils segons l'horari, porta per porta, amb contenidors en superfície i amb contenidors soterrats. Ara Emaya obrirà un període de diàleg amb treballadors, veïns, entitats i grups polítics per prendre una decisió abans de Nadal sobre el sistema a implantar i segons els avantatges i desavantatges de cada alternativa. La tinent de batle ha remarcat la necessitat d'aconseguir un "ampli consens social" sobre el nou sistema i ha previst que entri en funcionament a partir de la tardor de l'any que ve.

Les principals premisses per prendre la decisió, segons ha explicat Truyol, seran que el nou sistema representi un augment en la recollida selectiva i el reciclatge, que tingui un baix impacte visual i la seva sostenibilitat econòmica. També, però, s'hauran de tenir en compte altres condicionants i dificultats que presenta la recollida en el centre històric, com la dificultat per al moviment de vehicles o la convivència amb una gran activitat comercial i d'oci. Segons l'increment del reciclatge que suposi el nou funcionament –es calcula que un 60% si és el de porta per porta i només un 25% en el cas dels contenidors soterrats–, es pot aconseguir un estalvi d'entre 720.000 i 300.000 euros en la facturació de TIRME per la incineració. 

Al marge de l'alternativa que s'implanti per als veïns, Emaya té decidit tractar amb el sector un sistema de recollida selectiva porta per porta per als comerços i restaurants del centre de Palma, perquè s'apunta que la seva activitat satura en moltes ocasions els punts de recollida per als veïns. A més d'això, d'aquí a un any es vol introduir de manera progressiva la matèria orgànica en el sistema de recollida selectiva, de manera que n'hi haurà fins a cinc tipus diferents: paper i cartró, vidre, envasos, orgànica i rebuig.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF