Balears 16/06/2015

Cort recupera la Direcció de Política Lingüística que eliminà Isern i crea la de Memòria Històrica

Hila signa el decret per al repartiment de les àrees de l'equip de govern, amb cinc regidories per al PSIB, cinc per a Som i quatre per a MÉS, i amb dos tinents de batle menys que Isern

Lluís Planas
3 min
El batle, José Hila, ha comparegut amb el seu nou equip de govern després de signar els decrets de nomenaments. / ISAAC BUJ

PalmaEl nou organigrama de l'Ajuntament de Palma format pel PSIB, MÉS i Som recupera la Direcció General de Política Lingüística, que eliminà fa quatre anys l'equip de govern del PP de Mateu Isern, i en crea una de dedicada a la memòria històrica. Les dues quedaran englobades en una regidoria encapçalada per Miquel Perelló (MÉS), que també assumirà Cultura i Patrimoni. L'acord programàtic signat entre les tres forces d'esquerra per a Palma recull mesures significatives que hauran de gestionar aquestes dues noves àrees, com la recuperació del nom oficial de Palma, la recuperació del reglament de normalització lingüística, la revocació de la instrucció municipal dictada per Isern que restringeix l’ús del català per recuperar-lo com a llengua vehicular, el restabliment dels premis Ciutat de Palma en català, el desmuntatge i retirada del monument 'Baleares' de la Feixina, el desenvolupament de la Llei de memòria històrica incorporant-hi les entitats ciutadanes i la creació de recursos didàctics per la difusió de la memòria històrica a Mallorca.

La recuperació de la Direcció General de Política Lingüística i la creació de la dedicada a la memòria històrica són algunes de les novetats de l'organigrama acordat entre les tres forces d'esquerra i per al qual el batle, José Hila, ja ha signat aquest dilluns els decrets de nomenaments. Les negociacions han continuat fins al migdia d'aquest dilluns però no hi ha hagut gaire canvis significatius respecte d'allò que es va avançar diumenge. A més de la batlia, el PSIB tindrà cinc regidories, les mateixes que Som, i quatre per a MÉS. L'ecosobiranista Llorenç Carrió serà l'únic regidor electe de la majoria de govern que no tindrà un àrea de gestió, sinó que just quedarà al càrrec dels districtes de la Platja de Palma, Sant Jordi i Centre. Aquest és l'organigrama definitiu pel que fa a les àrees de l'equip de govern:

—Batle: JOSÉ HILA (PSIB)

—1r tinent de batle de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial: MIQUEL COMAS (SOM)

—2n tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge: ANTONI NOGUERA (MÉS)

Regidor delegat de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística: MIQUEL PERELLÓ (MÉS)

—3a tinent de batle d'Educació i Esports: SUSANNA MOLL (PSIB)

—4a tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior: AURORA JHARDI (SOM)

Regidor delegat d'Infraestructures i Accessibilitat: RODRIGO ROMERO (SOM)

—5a tinent de batle d'Ecologia, Agricultura i B. Animal (portaveu): NEUS TRUYOL (MÉS)

—6è tinent de batle de Mobilitat: JOAN FERRER (PSIB)

Regidora delegada de Seguretat Ciutadana: ANGÉLICA PASTOR (PSIB)

—Regidor d'Economia, Hisenda i Innovació: ADRIÁN GARCÍA (PSIB)

Regidora delegada de Turisme, Comerç i Treball: JOANA MARIA ADROVER (PSIB)

—Regidora de Benestar i Drets Socials: MERCÈ BORRÀS (MÉS)

—Regidor d'Igualtat i Drets Cívics: ALIGI MOLINA (SOM)

Regidora delegada de Sanitat i Consum: ANTÒNIA MARTÍN (SOM)

Hila tindrà sis tinents de batle, dos de cada partit i, en total, dos menys que Isern. Miquel Comas, de Som, en serà el primer, i Antoni Noguera, de MÉS, el segon, un càrrec que intercanviarà amb Hila quan aquest li cedeixi la batlia d'aquí a dos anys. Comas tindrà sota el seu càrrec l'àrea de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial, mentre que Noguera tindrà les competències, que també intercanviarà amb Hila, sobre l'anomenada Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne. La tercera tinent de batle serà socialista, Susanna Moll, encarregada d'Educació i Esports; la quarta, Aurora Jhardi (Som), al capdavant de Funció Pública i Govern Interior; la cinquena, Neus Truyol, que assumirà un àrea anomenada d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, amb la gestió d'Emaya a càrrec seu i també com a portaveu municipal durant els dos primers anys. El darrer tinent de batle serà Joan Ferrer (PSIB), responsable de Mobilitat i de la gestió de l'EMT. Fins ara ha estat portaveu de Biciutat a Mallorca.

La junta de govern presidida per Hila, que es reunirà per primera vegada aquest dimarts i que com a primera mesura haurà de signar la destitució dels alts càrrecs de l'anterior equip, estarà formada per aquests sis tinents de batle i tres regidors, també un de cada partit: Adrián Garcia (PSIB), que s'encarregarà de l'àrea d'Economia, Hisenda i Innovació; Mercè Borràs (MÉS), amb Benestar i Drets Socials; i Aligi Molina (Som), que durà Igualtat i Drets Cívics. La resta de regidories, delegades d'altres, seran l'esmentada de Miquel Perelló (MÉS), amb competències en l'àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística; la d'Infraestructures i Accessibilitat, amb Rodrigo Romero (Som).

El nou batle també ha signat el decret per al nomenament dels presidents dels districtes de la ciutat. A més de Llorenç Carrió (MÉS), com s'ha esmentat, sense cartera de gestió i al capdavant dels de la Platja de Palma, Sant Jordi i Centre, també ho seran Angèlica Pastor (PSIB), a Ponent; Aurora Jhardi (Som), a Nord; i Joan Ferrer (PSIB), a Llevant. Durant aquesta setmana el batle i els distints regidors de les tres formacions aniran nomenant els directors generals i coordinadors i assessors de les distintes àrees, fins a tancar definitivament tot l'organigrama municipal.

stats