Cort recula i no prohibirà les bosses de plàstic el 2018

L'Ajuntament esperarà fins a l'aprovació de la llei autonòmica de residus després d'arribar a un acord amb Afedeco

L' Ajuntament de Palma no prohibirà, finalment, les bosses de plàstic l'1 de gener del 2018 i esperarà fins a l'entrada en vigor de la nova llei de residus, que, presumiblement, fixarà la prohibició dia 1 de gener del 2019. La regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha explicat aquest dilluns que la decisió s'ha pres a partir d'un acord amb la patronal Afedeco, que, a canvi, retirarà el contenciós administratiu que va interposar contra l'ordenança, aprovada el gener d'enguany i que, segons Truyol, no prohibia expressament les bosses de plàstic a partir del gener del 2018 sinó que indicava que "Cort podria prohibir-les" a partir d'aquesta data. L'Ajuntament, per tant, no haurà de canviar o anul·lar l'ordenança, segons ha confirmat la regidora, després d'haver-ho consultat als serveis jurídics. En aquest sentit, ha assenyalat que el dictamen que va fer el jutge aquest passat mes de juny anava també en aquesta direcció.

El president d'Afedeco, Rafael Ballester, ha assenyalat, per la seva banda, que la patronal no està en contra de la prohibició perquè, tanmateix, "és imposada per la normativa europea" i, per tant, "algun dia ho haurem de fer". Amb tot, ha insistit que la data del 2018 era massa prest i ha celebrat que se'ls doni un any més de marge per adaptar-se a la nova situació.

Truyol hi ha afegit que dedicaran aquest any de marge a noves campanyes de conscienciació. Segons ha explicat, la llei de residus podria ser aprovada durant el primer quadrimestre del 2018. A partir d'això, la data que fixi ja serà d'obligat compliment per a tots els comerços de les Illes.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF