Cort i les entitats bancàries negocien la cessió d'habitatges per a lloguer social

BMN i Bankia posaran en mans de l'Ajuntament més d'una desena de pisos buits. Els grups municipals han instat els bancs a actuar sense passivitat davant la problemàtica

L'Ajuntament de Palma negocia amb les entitats bancàries la cessió de pisos buits per destinar-los a lloguer social. Així ho ha anunciat el tinent de batle de Model de Ciutat i Habitatge Digne, Antoni Noguera, en la sessió plenària d'aquest dimecres.

Noguera ha destacat que ja s'han duit una sèrie de mesures per canviar el panorama de l'habitatge. Sobretot, l'equip de govern es vol centrar en les problemàtiques existents als barris de Camp Redó i de Son Gotleu. En aquest darrer, els grups polítics de l'Ajuntament han recordat l'existència de " màfies que es dediquen a rellogar pisos buits". Una primera fase amb la qual ha treballat l'equip de govern ha estat la de la creació de l'oficina antidesnonaments i es va obrir, "amb èxit", una primera ronda de reunions amb les entitats.

Noguera ha recordat, en relació a la mancança d'habitatges de lloguer social, una segona ronda per xerrar de la cessió d'habitatges que estiguin en bon estat. Aquesta cessió, es preveu realitzar-la mitjançant un conveni. Ara per ara, dos bancs han donat el sí a Cort: BMN, que cedeix 11 habitatges, i Bankia, amb qui s'està negociant la manera jurídica amb la qual es realitzaran les cessions. Un tercer banc, la Caixa, ha donat 25.000 € per la rehabilitació de pisos que es trobin en mal estat. Tot i així, els grups municipals han instat els bancs a actuar de manera "efectiva" i no passiva amb la gestió dels pisos buits.

En aquest sentit, Noguera ha afirmat que té un " gust agredolç", perquè altres entitats bancàries no han facilitat pisos. El polític de MÉS ha volgut recordar que en tot moment es demanen pisos que estiguin en bon estat, pels quals l'Ajuntament no hagi d'assumir alts costos. A més, ha destacat que aquest dimarts es va mantenir una reunió amb la Sareb (el braç executor del banc d'Espanya). Allà, s'hi va traslladar la petició que destinin a lloguer social els pisos buits i que els rehabilitin o que els cedeixin a l'Ajuntament. La Sareb ha mostrat "certa voluntat" per parlar dels pisos que no poden posar al mercat.

En quart terme, Noguera ha remarcat que la Conselleria de Territori té la intenció de modificar la Llei d'habitatge. Cort insta el Govern per poder tenir capacitat sancionadora als bancs que tenen pisos buits en un període més llarg de dos anys. Una solució, ha indicat Noguera, "que ja s'aplica a Barcelona", i ha afegit: "No pot ser que hi hagi cases sense gent i gent sense cases".

Els grups de l'oposició han vist amb bons ulls part de les mesures, però han advertit sobre què passarà amb els pisos en mal estat que continuen generant deutes i si s'impulsaran mecanismes per tal que es paguin aquests deutes a les comunitats de veïns. Noguera ha assegurat que "totes les comunitats que denuncien aquesta situació guanyen" i ha manifestat que desitgen " assessorar els barris més vulnerables". Cal recordar que Cort ja ha destinat 300.000 € a la  rehabilitació de finques de Son Gotleu i que en destina uns altres 350.000 € als habitatges del Camp Redó.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF